НОВИНИ

Ерик Земур - острието на крайната десница

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:00, 06.04.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Ерик Земур, наричан френския Доналд Тръмп, е новото въплъщение на крайностите, характерни за крайната десница във Франция. За броени месеци журналистът без политически опит стана важен играч в надпреварата за държавен глава.

Под съпровода на ръкопляскания, но и на летящи бутилки, той се е заел не на шега да възвърне идентичността, независимостта, индустриалното величие и сигурността на Франция. Имигрантите са трън в очите му. Убеден е, че те носят основна вина за проблемите в страната. А самият той е син на берберски евреин, дошъл във Франция по време на Алжирската война за независимост. Ерик Земур е израснал в северното парижко предградие Сен Дени.

Същото, което днес определя като "анклав от третия свят, който няма нищо общо с Франция".

"Петте години на Макрон са равни на два милиона повече легални имигранти. За нелегалните въобще не говоря - те са между 300 и 900 хиляди. Но говоря за ремиграция - тоест за отпращането на всички нежелани чужденци", казва Земур.

След 30-годишна журналистическа кариера във вестник "Фигаро" и куп дръзки изказвания от телевизионния екран, Ерик Земур се впусна в политиката. Миналия декември той сформира своя партия. Нарече я "Отвоюване". За броени месеци прогнозните му резултати в кандидатпрезидентската кампания скочиха от 5 на 17 процента. Утвърдените националисти има от какво да се страхуват. Земур стига до крайности, които са твърде крайни дори за Марин льо Пен.

"Искам да спрем да подписваме споразумения за свободна търговия с целия свят. Другите страни нямат нашите норми, често произвеждат стоки в плачевни условия и ги изнасят масово във Франция, като с това създават нелоялна конкуренция. Прилагането на европейските норми влошава ситуацията, като ни притиска с драстични и абсурдни правила. Затова ще наложа мораториум върху подписването на нови договори за свободна търговия", казва Земур.

63-годишният Земур няма задръжки, тъй като политическата му обремененост е близка до нулата. Тежат му, обаче, правните проблеми. В битката му за отвоюване на Франция от "голямата подмяна", наложена от мигрантите, той е осъждан три пъти за подбуждане на омраза.

Сред емблематичните му изявления са тези, че "повечето трафиканти на наркотици са черни и араби" и че мюсюлманските мигранти "трябва да избират между исляма и Франция". Срещу Земур все още има осем обвинения за призиви към омраза и расистки обиди. А последната глоба срещу него е за нарушаване на авторските права при непозволено използване на кадри от филми в клипа му за кандидатпрезидентската кампания. Нарушението ще му струва 70 000 евро.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: В коалицията не е обсъждано отзоваването на руския посланик
Корнелия Нинова: В коалицията не е обсъждано отзоваването на руския посланик
Папа Франциск целуна украинско знаме, изпратено му от Буча
Папа Франциск целуна украинско знаме, изпратено му от Буча