НОВИНИ

Нови свидетелства за разстрели в Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:07, 06.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Европа
Слушай новината

Според Кремъл преговорите с Украйна не напредват достатъчно бързо. В момента се работи по организацията на нов тур от разговори, съобщиха от Москва. Руската армия и днес продължи да обстрелва ключови украински градове. Украйна обяви, че си е възвърнала контрола над целия киевски регион. Чужди медии показват свидетелства за екзекуции там.

Кадри на Би Би Си показват разрушенията в централната част на Бородянка, в Киевска област, доскоро под руски контрол.

Градчето от 12 000 души се намира на 80 км северозападно от столицата и на 25 км от Буча. Местни жители разказват как руски войници са стреляли по цивилни с цел да ги убият. Един от свидетелите е свещеник.

Според президента Зеленски жертвите в Бордянка и други градове може да повече от тези в Буча, където убитите цивилни са над 300. Русия беше обвинена във военни престъпления.

Снимки: БГНЕС

Британската медия показва свидетели и на убийствата в Буча, в периферията на Киев, извършени от руските войници.

Украински представители смятат, че в масов гроб в града може да има между 150 и 300 тела. Руската страна продължава да говори за инсценировки в Буча и настоява за независимо разследване.

Само на три километра от Буча е Гостoмел. Селището е северозападно предградие на Киев. Заедно с Буча и Ирпин, то понесе тежестта на руското настъпление срещу украинската столица. Според украинските власти, цитирани от агенция Интерфакс Украйна, от Гостомел са изчезнали над 400 души.

Съобщава се и за нови руски въздушни нападения срещу обсадения пристанищен град Мариупол както и за горящи сгради в Северодонецк след руски удари.

Стотици жители на Краматорск в Донецка област напускат града си с влак на запад. Те са предимно жени, деца и възрастни хора.

Украинските власти предупредиха, че очакват руските атаки в източна Украйна да се увеличат след като Москва изтегли силите си от района на Киев. Хората от Луганска област също бяха призовани да напуснат домоветеси.

Опитите за евакуация на цивилни се осъществяват през общо 11 хуманитарни коридора.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вики Томова започна с победа в Португалия
Вики Томова започна с победа в Португалия
Заплита се политическата интрига около избора на управител на БНБ
Заплита се политическата интрига около избора на управител на БНБ