НОВИНИ

Все още не са ясни причините за катастрофата с камиона край Резово

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 06.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
Общество
Слушай новината

Изясняват се някои от обстоятелствата при вчерашната катастрофа, при която загинаха двама нелегални мигранти в Странджа. Военният камион е паднал в коритото на Велека, движел се е по опасен път. Огледът на местопроизшествието продължи повече от 24 часа.

35-те нелегални мигранти, които са се представили като афганистанци, са били качени в ЗИЛ 131. Подобни военни камиони, съветски модел, се използват често в българската армия. Според военните именно такъв камион е най-подходящ за тежкия терен, по който са транспортирани мигрантите.

24 часа по-късно камионът беше изваден от дерето, след като специалистите направиха оглед на местопроизшествието. Видими са щетите - те са главно по покрива на камиона.

Все още не са ясни точните причини за инцидента. Чака се автотехническа експертиза. Хората в камиона са се разминали на косъм от още по-голяма трагедия, тъй като е имало опасност да паднат във водата в труднопроходим участък, което е можело да коства повече жертви.

Военният камион със задържаните 35 мигранти и патрулна кола на Гранична полиция са се движели по тесен път край река Велека. При катастрофата камионът се е преобърнал и стигнал буквално до водата. Пътят в района е опасен и труднопроходим, казват местните хора.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов няма обяснение за катастрофата с камиона.

"Не мога да кажа дали е бил претоварен. Камионът е в техническа изправност. На толкова години на колкото е, но това е подходящата техника в такива условия. До 30-35 души, в зависимост от условията, може да прибере. Много е тежко. Някъде няма път, горски е, трудни условия, но задачите трябва да се изпълняват, за да има контрол по границата, да има последващ контрол по отношение на бежанците", каза адмирал Ефтимов.

8 мигранти остават в лечебни заведения в областта, половината се лекуват в държавната болница, където са настанени и двамата военни.

"Един е приет във Второ хирургично отделение с контузия на гръден кош. Трима от тях са хоспитализирани в Неврохирургия с травми на гръбначния стълб. И двамата български граждани, военните, са хоспитализирани в Неврохирургия с мозъчно сътресение и травми по гръдния кош. Опасност за живота няма", каза д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Малко Търново е общината, най-близко да границата и със затоплянето на времето се усеща засилен миграционен натиск.

"В сравнение с преди, когато беше почти нулев, в момента наистина се забелязва доста работа на Гранична полиция и то си личи и по пътищата и във вътрешността и след като пукна и пролетта, след като свърши зимата, набезите от бежанците са много", каза Илиян Янчев, кмет на Малко Търново.

В потвърждение и нашия екип днес стана свидетел как служители на Гранична полиция заловиха на пътя към село Граматиково мигрант от Афганистан. Бил е в група от 25 човека. Отведоха го в центъра на Гранична полиция в Малко Търново.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел още военна помощ да Украйна
Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел още военна помощ да Украйна
Вики Томова започна с победа в Португалия
Вики Томова започна с победа в Португалия