Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Калина Константинова: Към този момент няма взето решение за изгонване на Елеонора Митрофанова

от БНТ
19:27, 06.04.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

Към този момент не сме взели решение на Министерски съвет посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде изгонена от страната ни, заяви вицепремиерът Калина Константинова в "Още от деня".

"Като реакция на недобрите изказвания от нейна страна бяха предприети редица дипломатически ходове, така че очакваме този тон да бъде смекчен и ако не бъде така, да предприемем следващи стъпки", отбеляза тя.

Решението за изпращане на бронежилетки и каски за Украйна беше единодушно решение и ще бъде изпълнено веднага, категорична беше Калина Константинова.

По думите ѝ сме изложени на рисковете при санкции на горивата от първия ден на войната и правителството води преговори с европейските партньори за обща преговорна рамка и за общи действия, защото цялото европейско семейство е изправено пред това предизвикателство заедно и заедно ще бъдем по-силни в мерките и отговора, който имаме.

От началото на военните действия нашата граница са преминали до момента около 150 000 украинци, като от тях около 67 000 са на територията на страната, съобщи вицепремиерът.

"И за този вид (бежанска) вълна, която е много различна, се наложи да изградим за тях един цял нов свят - чисто нова система за регистрация, чисто нов подход как да бъдат регистрирани, предвид факта, че те влизат свободно с техните паспорти и 90 дена могат да се намират навсякъде на територията на страната легитимно и в този смисъл трябваше да създадем такива механизми, които да им помогнат по лесен и достъпен начин да заявят своето желание за временна закрила и да имат достъп до хуманитарна помощ", подчерта Калина Константинова.

Обърна внимание и на това, че Директивата за временна закрила за първи път се активира и не е имало заварена институционална и нормативна подготовка и се е наложило всичко да се изгради в рамките на няколко седмици.

Какво още каза вицепремиер Калина Константинова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов: Горд съм да съм част от историята на Арсенал (Тула)
Георги Костадинов: Горд съм да съм част от историята на Арсенал (Тула)
Детска Евровизия 2022 ще бъде в Ереван
Детска Евровизия 2022 ще бъде в Ереван