НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Газът от Русия да се плаща в евро или долари, както е по договор

урсула фон дер лайен газът русия плаща евро долари както договор
bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 07.04.2022
Чете се за: 01:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия препоръча руските газови доставки да се плащат в евро или долари, както е по договор с "Газпром".

Необходим е анализ на указа на руския президент Владимир Путин и все още няма обща позиция на ЕС по въпроса, но договорите трябва да се спазват и доставките да се плащат както е заложено по тях, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК е на посещение в София, където представи положителната оценка на комисията за Плана за възстановяване и устойчивост на България.

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Премиерът Кирил Петков посочи, че финансирането по Плана се равнява на около 10% от българската икономика и изтъкна, че той ще допринесе много за енергийната независимост на България.

"Планът ни дава стъпки напред да сме независими от Русия, инвестирайки толкова много в алтернативни източници на енергия и в батерийния комплекс. Позволява ни да използваме нашата енергия. Ако обърнем минералните извори в електроенергия, тя ще е чиста и независима. Така че Планът и гръцката газова връзка ще ни позволят независимост и възможност да контролираме икономиката и съдбата си", каза Петков.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унай Емери: 1:0 е недостатъчен резултат
Унай Емери: 1:0 е недостатъчен резултат
Пускат платформа за електронни уроци наесен
Пускат платформа за електронни уроци наесен