НОВИНИ

Асен Василев: Службите у нас не служат на никакви чужди посолства

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 29.05.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи папката с втория мандат на ПП-ДБ на акад. Николай Денков. Радев заяви, че според него не е целесъобразно да получат втория мандат заради изтеклите записи, но ще изпълни Конституцията.

"Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България", бяха част от думите на Радев.

След връчването на мандата Николай Денков заяви, че няма държавна измяна и това са интерпретации, които не отговарят на истината. Напомни, че през 2021 г. също е било сменено ръководството на службите.

Денков след връчването на мандата: Няма държавна измяна, това са интерпретации

Според съпредседателя на ДБ ген. Атанас Атанасов президентът е засегнат от това, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност.

"По нашето законодателство МС отговаря за сигурността и обществения ред, президентът няма отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези, които в момента са, те са назначени по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, трябва да бъде проучен за надеждност, включително и от партньорите ни от НАТО. Аз не мога да разбера тук за какво национално предателство се говори", каза Атанасов.

Допълни още, че според нашите закони, ако едно лице, заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надеждна информация.

Съпредседателят на ПП Асен Василев е категоричен, че службите са български и не служат на никакви чужди посолства.

На въпрос какво е имал предвид с думите от записа "службите са синхронизирани с посолството", той каза: "Точно това, което обясни ген. Атанасов. Службите са български. За да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори".

Допълни, че законопроектите за службите са били внесени в предишното НС, които да уредят така, че службите да могат да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от премиера или президента, еднолично.

"Това нещо е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека. Не служат на никакви чужди посолства. Службите са български. За да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", каза той.

Василев потвърди, че застава зад всяка дума на записа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбинът Стеван Симич е избрал волейболния Нефтохимик заради Шампионската лига
Сърбинът Стеван Симич е избрал волейболния Нефтохимик заради Шампионската лига
Кристиано Роналдо ще играе за Португалия в евроквалификациите с Босна и Исландия
Кристиано Роналдо ще играе за Португалия в евроквалификациите с Босна и Исландия