НОВИНИ

Румен Радев към ПП-ДБ: Не е целесъобразно да ви връча мандата, но ще спазя Конституцията

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 29.05.2023
17549
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това, нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат при положение и след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Цанков с пореден успех на състезание по мотокрос в Гърция
Дани Цанков с пореден успех на състезание по мотокрос в Гърция
Екип от ВМС взриви стар боеприпас (СНИМКИ)
Екип от ВМС взриви стар боеприпас (СНИМКИ)