НОВИНИ

Румен Радев: Алабализмите не са мой прийом, а на други хора, както стана ясно от записите

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 29.05.2023
10589
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функцииите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори.

Така Румен Радев отговори на журналистически въпроси във връзка с изтеклия запис от Националния съвет на ПП, където се чуват разговори за планирани смени в ръководствата на службите.

По думите на Радев службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Напомни, че миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата "Джордж Тенет", която се дава само веднъж в годината, само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за "изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния". "И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", каза Радев.

Според него проблемът е по-дълбок, защото засяга моралните устои на политическата класа.

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10% , но са направили "ала-бала през президента", Радев каза:

"Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва да обяснят и много други неща", каза той.

Попитан за това дали не трябва да свика КСНС заради записите обясни:

"На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

Не каза дали има очаквания за редовно правителство. В 17 часа днес държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно-представена сила "Продължаваме промяната - Демократична България".

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Facebook:

За убийството на Красимир Каменов - Къро каза, че се работи с тясно взаимодействие с РЮА за установяване на фактите и обстоятелствата около убийството и трябва да се използват всички възможности на партньорските служби, за да се стигне до извършителите и поръчителите на това убийство. Мотивите все още не ясни , каза президентът..

Президентът Румен Радев прие днес почетния строй на учебния полигон „Ново село“. Той участва в ден за представяне на способностите на участниците в тактическо учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23“, заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Румен Радев наблюдава учението "Отбранителен щит" 2023

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян с над 2,6 промила кара в насрещното в Хасковско
Пиян с над 2,6 промила кара в насрещното в Хасковско
Мъж и жена са задържани са подкуп на полицаи в свиленградско село
Мъж и жена са задържани са подкуп на полицаи в свиленградско село