НОВИНИ

От нашите пратеници: Ердоган с безпрецедентен за историята на Турция трети мандат

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:26, 29.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Вече е официално - Реджеп Ердоган започва безпрецедентен за Република Турция трети мандат като президент. Късно снощи Висшият избирателен съвет обяви официално победата му, която дойде след като спечели първият в историята на Турция балотаж.

За него са гласували малко над 52% от избирателите. Кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, е подкрепен от около 48 на сто от турските граждани.

Разликата между двамата е 4 процента, което в брой гласове е около 2,3 млн. Също толкова беше разликата и на първия тур.

Оказа се, че завоят на Кемал Кълъчдароглу към националистическата реторика не е успешната формула да бъде сразен Ердоган и да бъде свален от власт след 20-годишното му управление.

В изборната нощ Ердоган използва максимално победата си и говори на два пъти. Говори първо в Истанбул, където е резиденцията му, а след това и в Анкара - за първи път отвори вратите на президентския си дворец, където по думите му, се събраха 320 000 негови привърженици.

Турските медии нарекоха речта му "обръщение към света". Той обяви, че вчера на вота печели Турция, 85-те милиона турци - населението на страната. Каза, че загърбва старите дразки, не носи обида към никой и е време всички да се обединят заедно в името на общите национални интереси.

Атакува Кемал Кълъчдароглу и нападна прокюрдската партия, както и турската ЛГБТ общност.

"Ние не сме единствените победители. Победител е Турция, победител е нашият народ, демокрацията е победител. Както съм казвал - никой не губи в нашата страна, когато ние печелим. Никой не е загубил днес, всички всички 85 милиона граждани спечелиха. Не сме обидени на никого. Сега е време да оставим настрани всички спорове от предизборния период и да се обединим около нашите национални цели и мечти!", призова Реджеп Ердоган.

Кълъчдароглу не призна изрично поражението си и призова 25-е млн. турци, гласували за него, да продължат битката за демокрация в страната. Той изтъкна, че Турция е имала едни от най-нечестните избори в историята си, а държавните институции са овладени от една партия.

Снимки: БГНЕС

"Като ваш приятел, син, чичо и най-вече - човек роден на тази земя, винаги съм се борил за правата ви, за да не бъдете обиждани, за да живеете в мир и изобилие. И ще продължа тази борба. Отсега нататък, първо искам да видя как над 25-е милиона души, които гласуваха за мен, стоят изправени с висок морал. Нашият марш продължава, тук сме!", каза Кълъчдароглу.

Още за резултатите и за емоциите в нощта след изборите вижте във включването на специалните ни пратеници в Турция - Тоня Димитрова и оператора Владимир Богдански.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия гостува на "Колежа" в опит да направи решителна крачка към 7-ото място
Славия гостува на "Колежа" в опит да направи решителна крачка към 7-ото място
Гешев сезира КС: Може ли ВСС с изтекъл мандат да взема решения за главния прокурор и ръководителите на съдилища?
Гешев сезира КС: Може ли ВСС с изтекъл мандат да взема решения за главния прокурор и ръководителите на съдилища?