НОВИНИ

Пътници отказаха да слязат от самолет, който вместо в София кацна във Варна (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 29.05.2023
14921
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пътници се барикадираха в самолет на нискотарифна компания, който вместо на Летище София кацнал във Варна, без да ги уведоми предварително.

Случаят е от петък и за него става ясно след разпространени видеа в социалните мрежи днес.

Вижте и още във видеото.

По информация на пътувалите български граждани самолетът излита с 3 часа закъснение от Абу Даби. Минути преди кацането, пътниците били уведомени, че кацат във Варна.

Лидия Димитрова, която е една от пътничките, заснели видеата, каза за БНТ, че са реагирали, защото "това е поредната подигравка на тази самолетна компания, спрямо българските пътници".

Във видеата става ясно, че групата, която отказва да слезе, е от около 10 човека. В самолета е имало и деца.

Димитрова обвинява самолетната компания "Уизеър", която е кацнала на "неправилното летище". Сагата е започнала с отлагане на полета с няколко часа, което е довело до невъзможност да се кацне на летище София заради ремонт.

"Въпреки че от екипажа са знаели, без да ни информират, ни качиха на самолета. И 15 минути преди да кацнем на летище Варна, вместо на летище София, пилотът ни обяви, че ние ще кацнем на погрешното летище. Поръчани са 5 автобуса, които трябва да ни извозят всички, което означава, че голяма част няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите. Самолетната компания, не само че отказва да съдейства, а се явяват органи на гранична полиция, които ни дават 10 минути да си помислим дали да слезем доброволно или ще ни арестуват и с белезници ще ни свалят от този самолет, включително и децата, които се намират тук", казва във видеото Димитрова.

По информация на "По света и у нас" в крайна сметка пътниците са слязли доброволно, придружавани от полицаи, но не са били арестувани. След това с автобуси са извозени до София.

Димитрова, заедно с други пътници, смятат да предявят гражданска претенция за морални вреди.

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка на причините довели до отказа на част от пътниците да слязат от самолет на летище Варна.

Нарушени ли са правата на пътниците, които вместо в София, кацнаха във Варна проверява министерство на транспорта

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушени ли са правата на пътниците, които вместо в София, кацнаха във Варна проверява Министерството на транспорта
Нарушени ли са правата на пътниците, които вместо в София, кацнаха във Варна проверява Министерството на транспорта
Лена Бориславова: Законите трябва да се спазват - по буква и дух
Лена Бориславова: Законите трябва да се спазват - по буква и дух