НОВИНИ

27-годишна жена e починала в болница в Пловдив - по случая тече проверка

bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 29.05.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

27-годишна жена e починала в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Според родителите ѝ, когато състоянието на дъщеря им се е влошило, в здравното заведение не е имало лекар, който да ѝ помогне и се е наложило санитарка да прави опити за сърдечен масаж. В търсене на истината от болницата назначиха вътрешна проверка.

Елисавета Станева е приета в болницата с диагноза вирусна инфекция. Била обезводнена и силно отпаднала. Но, според разказа на близките ѝ, след проведената терапия състоянието ѝ бързо се подобрило. На петия ден от лечението, нейните родители дошли отново да я видят. Тъй като в Инфекциозната клиника свижданията не са разрешени, младата жена, която била настанена на първия етаж, се показала през прозореца. Някой почукал на вратата и и тя отишла да отвори.

И в този момент родителите отвън чули как Елисавета буквално се сгромолясва в болничната стая. Успели да влязат вътре, тъй като вратата на клиниката била отключена. И по думите на майката, там е била само санитарката, която опитала да направи на дъщеря ѝ сърдечен масаж. В клиниката не е имало други лекари и медицински лица. От болницата отказаха да застанат пред камерата ни. В писмена позиция до медиите твърдят, че след спиране на сърдечната и дихателната дейност, незабавно е започнала животоспасяваща интервенция. А дежурната санитарка е била само пряк свидетел на случилото се.

27-годишната Елисавета Станева постъпва за лечение в болницата на 9 май след силно обезводняване. Настанена е в Инфекциозна клиника. Лекуват я освен за вирусната инфекция и за придружаващото заболяване Синдром на Хашимото. След няколко дни състоянието ѝ се подобрява. На фаталния за семейството 14 май близките отиват на свиждане в очакване на следващия ден да бъде изписана.

"Потропа ѝ се на вратата, санитарката беше явно, защото бяхме занесли някои неща за нея лични. Отвори вратата и в един момент се чу страшен шум. Санитарката започна да я вика по име, обаче не отговаряше, започна да звъни по телефоните да търси медицински сестри и лекари, викаше: ох, този не ми вдига, онзи не ми вдига. Ние разбрахме, че нещо страшно става, затичахме към входа на поликлиниката", разказа Цеца Станева - майка на Елисавета.

Близките успяват да влезнат в болницата и виждат Елисавета паднала на земята.

Цеца Станева: "Цялата беше в кръв обляна и санитарката ѝ правеше сърдечен масаж. След това ни изгониха ни, защото сме пречели на реанимацията. След 15-ина минути дойде линейка от КАИЛ, която дойде без сирена, без звуков сигнал, светлинен, някакъв."

След около час, на място дошла охрана от болницата и тогава им съобщили, че Елисавета е починала.

Цеца Станева: "Аз лекар не видях, видях го, когато дойде да ми съобщи за смъртта на дъщеря ми."

Аутопсия е направена, но близките на младата жена все още нямат резултат от нея.

"Надяваме се да бъде изяснен случая и да се разбере каква е причината за смъртта на това младо момиче", каза Иван Бараков – кмет на село Житница.

В позиция до медиите от лечебното заведение обясниха, че 27-годишната жена е починала от усложнения на основното си заболяване - кардиомиопатия. Майка ѝ посочи, че тя не е страдала от заболявания на сърцето и не е приемала лекарства. В болницата тече вътрешна проверка.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип от ВМС взриви стар боеприпас (СНИМКИ)
Екип от ВМС взриви стар боеприпас (СНИМКИ)
Барселона иска да привлече футболистa, донесъл инфарктната титла на Байерн Мюнхен
Барселона иска да привлече футболистa, донесъл инфарктната титла на Байерн Мюнхен