НОВИНИ

Асен Василев в МВФ: 1 януари 2025 г. остава целева дата за еврозоната

асен василев мвф януари 2025 остава целева дата еврозоната
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 14.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Готовността на България за присъединяване към еврозоната беше основният акцент в разговора на финансовия министър Асен Василев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във Вашингтон.

Двамата обсъдиха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, сред които техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на публична информационна кампания.

По отношение на изпълнението на техническите критерии за членство Асен Василев отбеляза, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг.

Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии.

Към момента единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията.

Асен Василев е запознал Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията, посочват от Министерство на финансите. Той е потвърдил, че 01.01.2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

Вчера министърът на финансите проведе среща със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо във Вашингтон. Двамата обсъдиха важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа, посочват от пресцентъра на финансовото министерство. В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия.

Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“ обсъди министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн. Тема на разговора беше и енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Великобритания с ново послание за твърда подкрепа към Украйна
България и Великобритания с ново послание за твърда подкрепа към Украйна
Бойко Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация
Бойко Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация