НОВИНИ

Атака на Хизбула отне живота на четирима военнослужещи и рани над 60

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
11:35, 14.10.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Близък изток
Снимка: БТА
Слушай новината

Атака на Хизбула отне живота на четирима военнослужещи и рани над 60. Вчера израелски танк под обстрел навлезе в позиции на сините каски на ООН в Южен Ливан.

Действията на Хизбула дойдоха часове след като САЩ обявиха, че ще изпратят на Израел нова система за противоракетна отбрана.

Втори удар по Израел в рамките на два дни, това е отговорът на Хизбула. В четвъртък след израелска атака най-малко 22 души загубиха живота си, а ранените бяха близо 120. В неделя ООН обяви, че два израелски танка са унищожили главната порта на базата на нейните мироопазващи сили в Ливан (ЮНИФИЛ).

Израелските сили влизат в базата на сините каски насилствено преди зазоряване в неделя. Танковете пускат снаряди, които избухват на 100 метра от базата. Димът влиза в лагера и причинява дразнене и стомашно-чревни проблеми на 15 миротворци. По данни на организацията там има около 10 500 мироопазващи сили от 50 държави, които предоставят войски. В официално изявление ЮНИФИЛ обявиха, че присъствието на израелската армия излага мироопазващите сили на опасност.

"За четвърти път в рамките на толкова дни напомняме на израелските сили и на всички участници за техните задължения да гарантират безопасността и сигурността на персонала и имуществото на ООН и да зачитат неприкосновеността на помещенията на ООН по всяко време", се казва в изявлението на ЮНИФИЛ.

Новият удар над Израел дойде в рамките на същия ден, в който САЩ обявиха, че ще изпратят нова усъвършенствана система за противоракетна отбрана и ще разположат около 100 американски военнослужещи, които да я обслужват. От Пентагона заявиха, че целта е засилването на израелската отбрана след безпрецедентните атаки на Иран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефката на Агенция "Митници" излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция
Шефката на Агенция "Митници" излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция
Хосеп Гуардиола за възможността да води националния отбор на Англия: Всичко е възможно
Хосеп Гуардиола за възможността да води националния отбор на Англия: Всичко е възможно