НОВИНИ

След вота в Литва: Ляв завой, но без промяна във външната политика

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:35, 14.10.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Снимка:
Слушай новината

Опозиционната Социалдемократическа партия печели парламентарните избори в Литва с 20% от гласовете. Втори остават управляващите консерватори с 18. С 15 на сто подкрепа в парламента влиза и новосформирана популистка партия, предизвикала полемика заради антисемитски изказвания на лидера си. Очаква се да бъде направен опит за съставянето на коалиционно ляво правителство в балтийската страна.

Ляв завой в Литва след избори, доминирани от притеснения на гражданите, свързани с повишените разходи за живот и потенциалните заплахи за сигурността заради войната в Украйна. Очакванията са да бъде запазена твърдолинейната позиция спрямо Русия и големите разходи за отбрана.

"Няма да има промяна във външната политика. Наш основен приоритет остава подкрепата за Украйна", каза лидер на Социалдемократическата партия на Литва Вилия Блинкевичуте.

Въпреки икономическите си успехи, управляващите консерватори не успяха да убедят избирателите да им гласуват доверие за нов мандат.

"Опонентите ни изградиха кампанията си, наблягайки на това колко зле сме ние, а не колко добри са те", каза министър-председателят на Литва Ингрида Шимоните.

Антисистемната партия "Зората на Немунас" влиза в парламента като трета политическа сила с шансове дори за участие в новия кабинет. Преди вота обаче социалдемократите изключиха подобна коалиция заради антисемитските изказвания на лидера ѝ Ремигиус Жемайтайтис, който беше изключен от Сейма заради това. Ще бъде направен опит за коалиция с други две леви формации.

Още снощи лидерът на Демократичен съюз "За Литва" и бивш премиер на страната Саулиус Сквернялис пристигна за разговори в щабквартирата на Социалдемократическата партия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефката на Агенция "Митници" излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция
Шефката на Агенция "Митници" излиза на свобода срещу 10 000 лева гаранция
Хосеп Гуардиола за възможността да води националния отбор на Англия: Всичко е възможно
Хосеп Гуардиола за възможността да води националния отбор на Англия: Всичко е възможно