НОВИНИ

Литва избира правителство: Ще направи ли завой наляво балтийската страна?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:50, 13.10.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
литва избира правителство направи завой наляво балтийската страна
Снимка:
Слушай новината

Литовците гласуват на парламентарни избори, които вероятно ще доведат до смяна на дясното правителство.

Големите въпроси са ще се направи ли завой наляво и възможна ли е промяна във външната политика на балтийската страна, която е членка на Европейския съюз и НАТО.

Голямата изненада на тези избори според социолозите ще бъде нова популистка партия, водена от бивш депутат, критикуван заради антисемитски изказвания.

2,4 милиона литовци гласуват на парламентарни избори, доминирани от икономически въпроси и потенциалните заплахи за сигурността на балтийската страна.

Дясноцентристкото правителство успя да постигне икономически растеж и ниска инфлация, но въпреки това популярността на премиера Ингрида Шимоните, която пое властта през 2020 година, се срина.

Тя е критикувана заради строгите мерки по време на пандемията, но също и за начина, по който се справя с мигрантите, пристигащи от Беларус, за което Вилнюс обвинява Минск и Москва, че нарочно организират мигрантския наплив.

"Тези избори са много важни за Литва, семейството и приятелите ми. Лично аз мисля, че трябва да има приемственост в нашата страна, както е при приятелските ни държави Латвия, Естония, Полша. За да можем да продължим по същия път и да се защитаваме от съществуващите врагове", заяви Римантас Латвенас, гласоподавател.

Социолозите прогнозират победа за Социалдемократическата партия, която заедно с други по-малки лявоцентристки формации би имала шансове да сформира правителство.

Новорегистрираната популистка партия на десния политик Ремигиюс Жемайтайтис, който беше изключен от Сейма по-рано тази година заради антисемитски изказвания, може да стане втора сила, изпреварвайки чувствително управляващите консерватори. Повечето партии изключиха коалиция с партията.

"Страната и регионът може би ще се изправят пред сериозни външни предизвикателства през следващите години и затова се нуждаем от силно, отговорно и стабилно правителство, но по всичко личи, че това няма да се случи", допълни Витаутас Бруверис, политически анализатор.

Според анализатори евентуален завой наляво не би донесъл значителни промени във външната политика на Литва, която граничи с руския ексклав Калининград на запад и с Беларус на изток и досегашната подкрепа за Киев ще се запази.

Съставът на новия 141-местен литовски парламент ще бъде избран в два тура - вторият е насрочен за 27 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кенийка с исторически рекорд по време на Маратона на Чикаго
Кенийка с исторически рекорд по време на Маратона на Чикаго
Ламин Ямал пропуска мача със Сърбия от Лигата на нациите
Ламин Ямал пропуска мача със Сърбия от Лигата на нациите