НОВИНИ

236 са случаите на наркотична интоксикация във Варна от началото на годината

Много от наркозависимите започват с дрогата още от ученическа възраст

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
18:25, 13.10.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

От началото на годината досега 236 души във Варна са стигнали до остра наркотична интоксикация. 17 от тях са непълнолетни.

Регистрирани са над 450 престъпления, които са свързани с наркотици. Сред задържаните има 28 непълнолетни. Тревожната тенденция сочи, че има ръст в разпространението на синтетичните канабиноиди и производните на фентанила.

Много от наркозависимите започват с дрогата още от ученическа възраст.

Петър е на 26 години. Започнал да употребява дрога на 11. Пушел трева, после приемал амфетамини, стигнал до хероин и кокаин, но за да си ги позволи започнал да продава дрога.

"Аз не осъзнавах, че това е проблем. По-скоро си мислех, че така отпускам, забравям или се забавлявам, но впоследствие доста от сферите в живота ми започнаха да се разпадат. Започнах да се държа доста грубо с партньора в живота си. Не можех да се задържа на работно място повече от няколко месеца, защото употребявах и ми беше по-важно да употребявам, отколкото да работя и да се грижа за себе си", сподели Петър.

Наркотиците преобръщат живота на младия мъж. След 11 години в капана на дрогата той осъзнава, че се нуждае от помощ. Включва се в програмата "Промяната е живот".

"Самият зависим, той разбира рано за това, че е зависим, но за съжаление няма подкрепата. Борят се сами да се справят с проблема, това също е проблем. Това е тема табу, нас ни е срам да кажем на обществото, срамуваме се да търсим помощ и става вече доста късно", заяви Галина Палабуюк, психолог.

Сега Петър е студент и помага на други зависими, които търсят подкрепа в центъра, където самият той е получил подкрепа - възможност за друг живот.

"За тези, които са все още там и се борят, искам само да кажа, че път има, но трябва да се потърси и да се поиска, за да може нещата да се случат", каза още Петър.

Към марихуаната вече посягат и 7-годишните и за децата не е трудно да стигнат до нея, казват специалистите. После за някои от тях пътят към амфетамините и хероина не е дълъг. Според психолозите, които помагат на зависимите, решението не е в лекуването на симптомите, а в изкореняването на проблема.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов бе най-резултатен за Динамо Москва при драматичен успех в руската Суперлига
Цветан Соколов бе най-резултатен за Динамо Москва при драматичен успех в руската Суперлига
Емилета Рачева на върха на унгарската Екстралига с УТЕ Будапеща
Емилета Рачева на върха на унгарската Екстралига с УТЕ Будапеща