НОВИНИ

"Атака" внесе в НС искане за одит на "Информационно обслужване"

атака внесе искане одит информационно обслужване
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 20.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Партия "Атака" внесе в Народното събрание искане за одит на "Информационно обслужване" АД.

В документа се посочва, че одитът трябва да бъде извършен в срок от един месец от приемането на решението и да обхваща периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. включително. След това Сметната палата да изготви и внесе в Народното събрание доклад за резултатите от одита.

От "Атака" мотивират искането си с това, че с промяна в Изборния кодекс "Информационно обслужване" е определено като единственото възможно дружество за електронна обработка на изборните резултати. Така то е де факто крайният преброител на изборните резултати.

Според партия "Атака" са налице множество данни за непрозрачност в дейността на дружеството, а също и сериозни съмнения и опасения относно продължаващи вече много години политически назначения в състава на Съвета на директорите.

Последният състав е назначен в края на 2019 г. с мандат от 5 години. Въпреки това в края на 2020 г. е започната процедура по назначаване на нови членове на Съвета на директорите, която в момента още не е приключила.

Така има създадена ситуация, при която ръководството на "Информационно обслужване" АД може да бъде подменено в хода на изборния процес, което е крайно лоша практика и хвърля съмнение върху дейността на основния преброител на изборните резултати, допълват от "Атака".

За да бъде гарантирана прозрачност и отчетност по всички въпроси, свързани с провеждането на предстоящите избори, трябва да бъде проверен абсолютно всеки аспект от дейността на "Информационно обслужване" АД. Извършването на всички възможни проверки ще гарантира сигурност на гражданите, че изборите ще бъдат честни и свободни, казват в заключение от "Атака".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов призова да не се приема законова поправка, засягаща парк "Росенец"
Христо Иванов призова да не се приема законова поправка, засягаща парк "Росенец"
Камион се вряза в спрял ТИР на АМ "Струма" (СНИМКИ)
Камион се вряза в спрял ТИР на АМ "Струма" (СНИМКИ)