НОВИНИ

Атанас Атанасов: Един от основните приоритети в работата на НС трябва да е реформата на службите

атанас атанасов един основните приоритети работата реформата службите
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:11, 05.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Един от основните приоритети в работата на Народното събрание през новата пленарна сесия трябва да бъде реформата на специалните служби и въвеждането на механизъм за ефективно управление от изпълнителната власт в съответствие с чл. 105 от Конституцията, включително чрез промяна на процедурата за назначаване на ръководителите им, което да става с решение на Парламента по предложение на министър-председателя. Това написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Според Атанасов някои от предизвикателствата, пред които са изправени българските специални служби, са липсата на ефективен контрол и отчетност, дефицитът на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и конфликтите между различните служби, недостатъчното финансиране и оборудване, ниското доверие на обществото и неспособността за адаптация към динамичната международна среда.

Атанас Атанасов предлага 8 стъпки, които да подпомогнат реформата в специалните служби. Според него най-важно е стратегическо планиране и оценка – тоест „изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.“

Важна е и да бъде актуализирано законодателството, което регламентира дейността на специалните служби и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

Според Атанас Атанасов трябва да бъде проведена кадрова реформа и професионално обучение, да се развива професионалния капацитет, психологическата устойчивост и мотивацията на служителите.

Да бъдат въведени технологични иновации, да се интегрират съвременни технологии и да бъдат подобрени оперативно-техническите възможности на службите, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите, пише още Атанасов.

Атанас Атанасов предлага да бъде създаден механизъм за обжалване на актовете на специалните служби, да има ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт. Добра комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи е сред предложенията за стъпките на реформата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия обърна Гърция и оформи полуфиналното каре във второто издание на United Cup
Германия обърна Гърция и оформи полуфиналното каре във второто издание на United Cup
Сабаленка - Азаренка и Рибакина-Носкова са полуфиналите в Бризбейн при дамите
Сабаленка - Азаренка и Рибакина-Носкова са полуфиналите в Бризбейн при дамите