НОВИНИ

Атанас Фурнаджиев: Докато не се дадат сериозни средства за детско-юношеския футбол, няма да има резултати

атанас фурнаджиев докато дадат сериозни средства детско юношеския футбол резултати
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:57, 23.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Членът на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) и бивш негов вицепрезидент Атанас Фурнаджиев коментира актуалните проблеми във футбола у нас и назова кои според него са основните причини за слабото представяне на националния ни отбор в последно време.

Фурнаджиев, който в момента оглавява федерацията по биатлон подчерта и липсата на подкрепа от страна на държавата като основна причина за проблемите на футболния терен.

"Футболът е дълга тема. За да имаме качествен национален отбор, е необходим гръбнак от поне четири-пет футболисти, които да играят титуляри в големите европейски първенства. Говорим за Германия, Италия, Франция, Испания. Гръбнакът на отбора трябва да е от футболисти, които играят там. Докато това не се случи няма какво да очакваме от националния отбор", каза бизнесменът.

"Нещата са в детско-юношеския футбол. Там трябва да се изграждат тези футболисти, но се работи погрешно. Ние нямаме изградени футболисти, защото не произвеждаме такива. В другите държави се работи с треньори в детско-юношеските школи, които получават сериозни заплати и по този начин произвеждат футболисти. Нашите клубове едва намират пари да финансират мъжкия си отбор. За детско-юношеския футбол няма пари. Използват се стари методики и не произвеждаме футболисти", добави той.

Бившият вицепрезидент на БФС все пак сподели, че и ръководният футболен орган у нас носи часр от вината за настоящата ситуация, но основната отговорност е на държавата, която според него е оставила футбола на произвола.

"Със сигурност и БФС има вина, но футболът в цял свят в момента е много пари. Необходимо е сериозно финансиране. Ако погледнете съседни нам държави, които са близки по население, ще видите, че те отделят по 100 милиона евро на година за футбол. Имат изградени стадиони, изградени школи, инвестират в детския футбол. Това в България не се случва. България не е дала нито един лев финансиране на футбола от 1989 година насам. Тук говорим и за държавата, и за общините. Не казвам, че тези пари трябва да се дават на БФС. Но да се дават за стадиони, за подготовка на школите, за треньори, за заплати. Докато не се дадат сериозни средства за детско-юношеския футбол, независимо кой е в ръководството на БФС, резултати няма да има", завърши Атанас Фурнаджиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър привлече нидерландски халф
Етър привлече нидерландски халф
Бомбени заплахи в централата на телевизия ZDF и в няколко училища в Германия
Бомбени заплахи в централата на телевизия ZDF и в няколко училища в Германия