НОВИНИ

Атанас Зафиров, БСП: 90% от предложенията на ИТН са отразени в управленската програма

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 27.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Беше отчетено като грешка, че досега разговорите, включително по отношение на коалиционната формула, се въртяха основно около имена и мандати. Ние решихме да приложим малко по-различен подход". Така депутатът от БСП Атанас Зафиров коментира в "Денят започва" решението на социалистите да пратят управленската програма за гласуване в парламента.

"Ако има мнозинство за такава програма, тогава можем да влезем в конкретика за лицата, които ще я изпълнят. Тя е амбициозна, между другото, въпреки че е с кратък времеви хоризонт. Включва повече от 60 законопроекта, 16 от които са неотменима част за получаването на средства по Плана за възстановяване"

Вижте законодателната програма, която БСП внесе в НС

Той потвърди, че Асен Василев е предложението за премиер. По думите му социалистите разчитат на това, че в хода на разговорите, преди оттеглянето на ИТН, са получили подкрепа за законодателни инициативи от всички, включително от независимите депутати.

"В тази програма са отразени 90% от предложенията, които получихме от ИТН. Не приехме изменения в Закона за финансирането на политическите партии, които смятаме, че биха тласнали в неправилна посока развитието на политическия процес и възможност партиите да бъдат финансирани по непрозрачен начин."

БСП прехвърли топката към НС да реши за мандата

БСП не са водили персонални разговори с депутати, по думите на Зафиров няма и време за такива. Разчитат на чувството за отговорност на всеки един народен представител и не биха отказали помощ от нито една партия, защото управленската програма е надпартийна.

Освен избора за председател на КЕВР, Атанас Зафиров посочи още четири приоритета от програмата:

"На първо място бих поставил антикорупционната политика и законодателство. На второ място - социалната политика. Разбира се, развитието на икономиката и подпомагането на малък и среден бизнес. Не на последно място - приемането на 16-те законопроекта по Плана за възстановяване."

Той не уточни никакви други имена, освен вече посочената номинация за премиер.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Терзийски, ПП: Надяваме се на политически катарзис у някои личности, но вероятността е малка
Йордан Терзийски, ПП: Надяваме се на политически катарзис у някои личности, но вероятността е малка
Англия се класира за финала на "Уембли" след рекордна победа над Швеция
Англия се класира за финала на "Уембли" след рекордна победа над Швеция