НОВИНИ

БСП прехвърли топката към НС да реши за мандата

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 26.07.2022
5390
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"БСП за България" ще се опита да изпълни третия мандат за съставяне на ново правителство. Това обяви лидерът на Левицата Корнелия Нинова, след проведен Национален съвет на партията. Окончателното решението за бъдещето на мандата, обаче, ще вземе Народното събрание.

Националният съвет на БСП одобри предложението на Корнелия Нинова социалистите да внесат в Народното събрание управленска и законодателна програма до края на 2022 година. Става въпрос за програмата, изработена от БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Вижте законодателната програма, която БСП внесе в НС

"Очакваме да бъде подкрепена от мнозинство - институционално и отговорно за тези закони, които трябва да се приемат през следващите месеци за стабилността на България. Ако програмата събере необходимото мнозинство от 121 човека, на следващият ден внасяме кандидат за министър председател.", посочи Нинова.

Ако парламентът приеме проекта, БСП ще номинира Асен Василев за министър-председател, обяви Нинова. По думите ѝ Асен Василев е приел номинацията.

Подробности вижте в прякото включване на Ирина Цонева.

Ако програмата не срещне подкрепа, социалистите ще върнат мандата неизпълнен още на следващия ден, вероятно в петък, декларира Корнелия Нинова.

Проектът за законодателна и управленска програма е предвиден като първа точка в дневния ред на Народното събрание за четвъртък.

"От начало до край сме открити, честни и прозрачни. Не водим никакви пазарлъци никъде. Водим институционален разговор. Искаме най-накрая да наложим в политиката принципно, отговорно и държавническо поведение. Ето - заставам пред българския народ и казвам: "Положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци. Резултатът е това - тези закони ще гарантират спокойствие и сигурност. Ако бъдат подкрепени, вървим напред. Ако не бъдат подкрепени, отиваме на избори.", заяви Нинова.

Програмата съдържа 79 законопроекта, разпределени в няколко области:

  • Борба с корупцията - номинация и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ и промени в антикорупционното законодателство.
  • Стабилизиране на икономиката в кризите.
  • Социална подкрепа на семействата и домакинствата.
  • Законите, от които зависи отблокирането на средства по Плана за устойчивост.

БСП ще внесе и проект на решение за удължаване на работата на народното събрание с оглед наложителните проблеми, които изискват решение като казуса с председателя на КЕВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски заминава за Солун с група от 19 футболисти, Цунами и Краев са в състава
Левски заминава за Солун с група от 19 футболисти, Цунами и Краев са в състава
ПСЖ обяви привличането на Норди Мукиеле
ПСЖ обяви привличането на Норди Мукиеле