НОВИНИ

Третият мандат: Корнелия Нинова с необичайно предложение към парламента?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:00, 26.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Предсрочни избори или предложение за кабинет - очакваме да получим отговора тази вечер от Националния съвет на БСП, който заседава. Вчера от левицата заявиха, че са готови с два варианта с хоризонт петък, но не дадоха подробности.

БСП държат третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Какви са нагласите на "Позитано" 20 обобщава Ирина Цонева.

По неофициална информация на заседанието Корнелия Нинова е предложила в Народното събрание да бъде внесена за гласуване цялата управленска програма, договорена миналата седмица. Не е ясно дали тя ще включва предложенията на "Има такъв народ" или не. Идеята е, ако в парламента се събере мнозинство, което да гласува тази програма, да бъде предложен премиер в лицето на Асен Василев. Някои членове на Националния съвет обаче са приели тази идея като странна, научи БНТ от свои източници.

Какъв е резултатът ще стане ясно от изявленията след заседанието.

Ето и коментарите на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП:

Петър Мутафчиев, ПГ на "БСП за България": "Лично моето мнение е, че на 30 юни БСП на Бузлуджа трябва да обяви курс към предсрочните избори. Да представи своята визия за нова България, България на възхода и да вървим към избори. Аз мисля, че са изчерпани повечето възможности и дори да се създаде едно правителство, то няма да бъде стабилно. Имаше две цели, които се следваха, това беше изборът на председател на КПКОНПИ и КЕВР. Да се надяваме, че за една седмица ще успеят да свършат тази работа. Ако не успеят, това ще е още едно доказателство, че няма да има нова коалиция".

Иван Таков, председател на БСП-София: "Най-вероятно ще се отиде на избори. Въпросът е кога, коя ще бъде датата? Така или иначе, ако предложим премиер, отново Конституцията не е категорична по този въпрос - има тълкувателно решение, че трябва да бъде една седмица, както другият срок, но така или иначе при положение, че няма нагласа за съставяне на правителство, няма смисъл и прекалено дълго да се държи този мандат, защото той все пак е даден за съставяне на правителство, а не за решаване на парламентарни проблеми".

Членовете на Националния съвет на БСП влизат на заседание:

снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик
След решението на КС: Ще има ли КЕВР нов (стар) председател?
След решението на КС: Ще има ли КЕВР нов (стар) председател?