НОВИНИ

След решението на КС: Ще има ли КЕВР нов (стар) председател?

Николай Минков
от Николай Минков
17:55, 26.07.2022
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/10.02.22
Слушай новината

Има ли изход от казуса с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров, след като Конституционният съд постанови, че е избран неправомерно?

От "Продължаваме промяната" ще предложат процедура за избор на нов председател още утре, а днес от ДПС внесоха искане да се върне на поста предишният председател Иван Иванов. От КЕВР също днес призоваха за избор на нов шеф.

Защо регулаторът не може да функционира без председател, а само на базата на неговите членове? Основната причина е, че председателят на КЕВР е човекът, който свиква заседанията. Той е човекът, който подписва решенията. Той е човекът, който издава лицензите. Поради тази причина и парламентарно представените партии трескаво търсят решение за излизане от казуса. А те са най-малко три.

Какви са те вижте във включването на Николай Минков.

От "Продължаваме промяната" са готови с решение на казуса, заяви шефът на енергийната комисия в парламента.

"Полезният ход е да стартира нова процедура и да бъде избран председател на КЕВР. Процедурата вече е обявена за утре и ще я разгледаме в комисия. Ако получи одобрение на народните представители, може да влезе и за одобрение и в пленарна зала. Парламентът, за да върви процедурата, трябва да може да заседава - комисията да работи, да изслушва потенциални кандидати, които след това да бъдат гласувани в пленарна зала. Времето именно е нещото, което е голямата въпросителна в цялата процедура. Имаме комуникация, очакваме да видим какво ще е решението на мандатоносителя, а след това на президента. Процедурата отнема горе-долу около три седмици", коментира Радослав Рибарски - председател на парламентарната комисия по енергетика.

От мандатоносителя, в лицето на БСП, уверяват, че държавата няма да бъде хвърлена в хаос преди очертаващата се тежка зима.

"Има много възможни ходове, но нека утре да започне пленарният ден и тогава вече да обсъждаме какво и как може да се случи. Бъдете сигурни, че това, което зависи от БСП, ще бъде направено, за да има спокойствие в държавата и сигурност в тази изключително чувствителна зона- енергетиката. Нямайте никакво съмнение, че това ще бъдат действията на БСП", уверява Борислав Гуцанов - депутат от ПГ на "БСП за България".

От "Възраждане" не са съгласни да стартира нова процедура за избор и предложиха два варианта.

"Управляващите се опитват да протакат. Едва ли не цялата държава и всичко това, което се случва в държавата, да го направят заложник на своето правно безсилие с цел да наложат един свой кадър, неподходящ и незаконосъобразен. Вариантите са или да се пристъпи към връщане на стария председател, който ние от "Възраждане" по никакъв начин не одобряваме и не смятаме за човек, който е направил, кой знае какво за държавата. Другият вариант е да се избере някой от заместниците на отстранения председател на КЕВР", заяви Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

От ГЕРБ-СДС призоваха старият шеф на КЕВР Иван Иванов незабавно да се върне на поста като визират Закона за енергетиката.

"След решението на Конституционния съд това автоматично означава, че изборът на сегашния председател е нелегитимен, която означава, че предишния, имам предвид Иван Иванов, трябва да заеме своята длъжност, тъй като в Закона за енергетиката, чл.11, ал.5 изрично казва, че до избора на нов председател, старият трябва да изпълнява своята функция. Което означава, че той императивно поставя в ситуация предишния председател да изпълнява тази функция, колкото и аз на самия него, така, до някаква степен да му съчувствам, че в такава една ситуация трябва да поеме един такъв тежък пост, предвид, че това правителство успя да докара за България проблема с доставките на газ, високите цени на електрическата енергия, високите цени на горивата изобщо като цяло. Така че това е нашето становище", изтъкна Александър Ненков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

А от ДПС днес внесоха нужното предложение в парламента.

"Да излезем с едно решение, което да казва, да потвърди решението на Конституционния съд като факт и в последствие да изговори още един път, че след публикуването на решението на КС, Иван Иванов заема и продължава дейността си като председател на КЕВР", обясни Рамадан Аталай от ПГ на ДПС.

Според "Демократична България" най-важното е КЕВР да не остане без председател с оглед на енергийната криза.

"Логично изглежда от ситуацията да се излезе с акт на Народното събрание. Може би няма да имаме достатъчно време, ако то се разпусне следващата седмица, за нова процедура по избор на нов председател. Другите варианти са решение Иван Иванов да запази поста си, след като избраният Станислав Тодоров не е така легитимно избран", смята Владислав Панев от ПГ на "Демократична България".

А според експерти по конституционно право казусът не е в правомощията на настоящия парламент.

"Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, което не е успяло да излъчи правителство, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. Още повече, че КЕВР ще има ръководител, това е известният Иван Иванов - предишният председател, защото така пише в закона за енергетиката. Трябва да се четат законите", коментира в "Денят започва" проф. Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Св. Климент Охридски".

В момента цялата дейност на КЕВР е блокирана до решаване на казуса с неговия председател.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третият мандат: Корнелия Нинова с необичайно предложение към парламента?
Третият мандат: Корнелия Нинова с необичайно предложение към парламента?
И тримата български представители днес загубиха в Рим
И тримата български представители днес загубиха в Рим