НОВИНИ

Държавите от ЕС постигнаха съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15%

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:55, 26.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Страните от ЕС се споразумяха за доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15% от 1 август тази година до края на март догодина. Целта на икономиите е да може страните да изкарат безпроблемно зимата при прекъсване или пълно спиране на руските доставки.

Новият регламент беше договорен от министрите на енергетиката днес в Брюксел. Той предвижда и задължителни икономии, ако доброволните не дават резултат.

Новият регламент беше приет рекордно бързо от държавите, които сами ще решават какви мерки да приемат, за да пестят газ.

“Министрите се съгласиха на доброволно намаление на потреблението на газ между 1 август и 31 март 2023 г. с поне 15%, в сравнение със средното потребление през същия период последните пет години. Компромисът ще даде повече правомощия на държавите-членки да задействат механизма за обявяване на тревога - има два начина това да стане - първото е, ако Комисията реши, че има опасност от намаляване на доставките на газ, тя ще представи предложение на Съвета. Вторият вариант е Комисията да представи предложение, ако поне пет държави обявят тревога на национално ниво”, каза Йозеф Сикела - министър на промишлеността и търговията на Чехия.

Обявяването на тревога ще означава въвеждане на задължителни икономии за целия ЕС. До този вариант може да се стигне, ако се появи значителен риск от недостиг на газ или изключително голямо търсене или ако поне пет държави обявят критична ситуация на национално ниво. В такъв случай съседните страни ще трябва да им помагат.

Островните държави Ирландия, Кипър и Гърция, които не са свързани с газовите мрежи на други страни, са освободени от задължителното намаляване на потреблението на газ, тъй като няма да могат да освободят съществени количества газ по газопроводи в полза на други страни.

Балтийските страни също могат да бъдат освободени, защото електроенергийни им мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система, а все още са свързани с руската.

Страните, които са зависими от газа за производството на електроенергия, също могат да бъдат освободени, ако поискат, за да се избегне рискът от криза в доставките на електроенергия. България не попада в никоя от категориите, защото не е силно зависима от газа в производството на ток.

Държавите могат да поискат изключение и ако са преизпълнили своите цели за пълнене на газохранилищата.

“Сред държавите имаше консенсус, че трябва да сме готови за най-лошото и всяка страна трябва да даде своя принос и да изпрати ясен сигнал към пазарите, гражданите и към онези, които очакват европейско разединение. Най-важното решение е, че започваме да спестяваме газ още сега и имаме схема как да действаме заедно и координирано, ако ситуацията се влоши. Намаляването на потреблението ще ни предпази от прибързани или едностранни решения, когато e прекалено късно”, каза Кадри Симсон - еврокомисар по енергетиката.

Възможните мерки, които държавите могат да въведат, включват намаляване на потреблението на газ в електроенергийния сектор, насърчаване на преминаването към други горива в промишлеността, национални кампании за повишаване на осведомеността и спестяване, задължения за намаляване на отоплението и охлаждането и пазарни мерки, като например търгове между дружествата.

Държавите ще трябва да актуализират своите национални планове за действие при извънредни ситуации, в които се определят предвидените мерки за намаляване на търсенето, и ще трябва да докладват на Комисията за изпълнението на тези планове на всеки два месеца. Засега обаче няма предвидени санкции за страни, които не изпълняват регламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само месец до най-мащабното колоездачно предизвикателство с кауза
Само месец до най-мащабното колоездачно предизвикателство с кауза
БДЖ излезе на печалба
БДЖ излезе на печалба