НОВИНИ

Браншова камара "Пътища": 720 млн. лева не са изплатени на 80 пътностроителни фирми

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:13, 26.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Председателят на Браншова камара "Пътища" обяви в "Денят започва", че около 720 млн. лева не са изплатени за извършени дейности на около 80 фирми.

"Неразплащането на дължимите суми от страна на АПИ е само един от проблемите, заради които излизаме на протест. И до този момент никой не осъзнава в НС, че ако решението от 20 април не бъде променено и то в спешен порядък, докато този НС съществува, на 30 септември допълнителните споразумения, които се подписаха изпичат. И тъй като няма ново решение на НС, нито служебното правителство, нито ръководството на АПИ, нито фирмите имат законово основание да подпишат последващо удължаване. Нови поръчки няма, нови изпълнители няма да има. това означава, че на 1 октомври няма да има дори кой да отиде да отстрани щетите от едно ПТП. Да не говорим, че се поставя под заплаха зимното поддържане", заяви Стефан Чайков - председател на УС на Браншова камара "Пътища".

"Моето мнение е за безпроблемните проекти веднага да се разплатим. И имам готовност тази седмица извънредно да разгледаме този въпрос . Въпросът е какво правим с проблемните проекти. Ние сме показали, че се държим държавнически и отговорно, но не можем да разхвърляме пари, които не са наши. И второ, по погрешен начин са заложени да бъдат изхарчени", коментира в "Денят започва" Настимир Ананиев - председател на Комисията по регионална политика в НС, ПГ на "Продължаваме промяната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се превалявания в следобедните часове в Западна България
Очакват се превалявания в следобедните часове в Западна България
Георги Костадинов подписа с АПОЕЛ Никозия
Георги Костадинов подписа с АПОЕЛ Никозия