НОВИНИ

Пътни строители обявиха безсрочна стачка заради неизплатени пари (Обобщение)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:24, 26.07.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Според представители на Браншовата камара "Пътища" държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми.

Днес имаше заседание и на регионалната комисия в парламента, но решенията на депутатите най-вероятно няма да отложат протестите.

Регионалната парламентарна комисия прие промени в закона за обществените поръчки, свързани с индексиране на цените в пътното строителство предвид инфлацията. За да влязат в сила, обаче, тези промени е необходимо те да бъдат приети от Народното събрание на първо и второ четене.

Днес от Браншовата камара пътища заявиха, че сегашното правителството е съсипало ремонта и строителството на нови пътища у нас. Неразплащането с пътните фирми и нежеланието да се поема отговорност е довело до спиране на много важни инфраструктурни проекти. Затова и започват предсрочни стачни действия.

От своя страна пък Настимир Ананиев, който е председател на регионалната комисия и е депутат от "Продължаваме промяната" заяви че държавата ще се разплати, но само с изрядните пътни фирми, а за останалите предстоят проверки. Той призова пътните фирми да посочат точно какво се е случило и в предишните години, какво наследство са получили от ГЕРБ, а не да прехвърлят цялата отговорност на "Продължаваме промяната".

От Браншовата камара "Пътища" съобщиха, че заради неиздължените от страна на държавата средства е блокирана работата по над 270 отсечки от републиканската пътна мрежа. Но не само дължимите пари са причина за стачните действия, които започват от утре.

Според браншовиците много е важно в оставащото му време Народното събрание да отмени и да удължи крайният срок 30-ти септември, когато изтичат анексите към договорите с пътностроителните фирми.

"Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки", каза Стефан Чайков от Браншова камара "Пътища".

Според председателя на регионалната парламентарна комисия Настимир Ананиев, около 21% от пътностроителните фирми са изрядни и той държи тези фирми да си получат парите. Договорите с останалите обаче трябва да бъдат проверени и плащане не трябва да има преди това да стане.

"Държавата е заложник на обстоятелства и трябва да подпише празен чек на пълен на пътните фирми. Аз съм твърдо против да се напише такъв празен чек. Но все пак искам да се намери решение, което да дава гаранция, че ще има поддръжка на пътищата", каза Ананиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният ЦСКА с първи входящ трансфер
Баскетболният ЦСКА с първи входящ трансфер
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец