НОВИНИ

Стотици огнеборци се опитват да овладеят пожара на границата между Чехия и Германия

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:12, 26.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Големите горски пожари в Гърция вече са почти овладени. Няма жертви и пострадали, но се разследват сигнали за палежи. Огненото бедствие порази и други страни. Мащабен горски пожар на границата между Чехия и Германия накара няколко държави да обединят сили. Нови огнища избухнаха в Португалия.

Стотици пожарникари се борят с пожара в природния парк "Бохемска Швейцария", който се намира в Северна Чехия до границата с Германия. Огънят избухна в неделя и преди да бъде изцяло овладян, вятърът го разпали наново и той премина в германската провинция Саксония.

Евакуирани са жителите на две чешки села, където са пострадали къщи, и туристите от няколко къмпинга. Чешкият премиер и вътрешният министър посетиха района на бедствието.

"Имаме над 400 пожарникари в действие. Летят два военни вертолета и два на полицията. Има и самолети. Помолихме Словакия за помощ", каза Вит Ракушан, вътрешен министър на Чехия.

Полша изпрати хеликоптер. Теренът е труден за работа, с гъсти гори, клисури и скалисти места.

"Ясно е, че пожарът е с изключително голям обхват. Той е на труднодостъпен терен и най-ефективна е летателната техника. Обърнахме се към други европейски страни, поискахме да ни помогнат с хеликоптери или самолети", каза Петър Фиала, министър-председател на Чехия.

Има подозрения, че небрежни туристи са предизвикали бедствието.

Над 600 души са евакуирани в Източна Германия, където пожар унищожи сгради и свинеферма край град Фалкенберг, на 120 км южно от Берлин.

Мащабният пожар в община Силвеш в Централна Португалия, който избухна вчера, наложи да бъдат евакуирани жителите на две села.

Разрастването на пожара е овладяно с усилията на близо 600 пожарникари и девет самолета. В Португалия днес са активни още три огнища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик