НОВИНИ

Партиите на противоположни позиции за проекта за нов антикорупционен закон

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 26.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Слушай новината

Обществено обсъждане на антикорупционното законодателство се проведе в парламента. Отделните формации коментираха и бъдещето на третия мандат.

Бъдещето на третия мандат - сякаш предизвестено - депутатите коментират така: управляващите апелират за диалог, опозицията съзира друга цел в задържането на мандата.

Петър Кьосев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната": Винаги сме апелирали все пак да седнем на една маса и да разширим шансовете за правителство в рамките на този парламент, така че до петък ще разберем всички.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: Както стана ясно от оня лайф - Корнелия Нинова демонстрира, че иска да съставя правителство, а всички знаят, че тя не го иска и не се правят никакви опити, за да се спасява държавата от кризата. За първи път Корнелия Нинова ще има шанса да отиде на Бузлуджа на 30 юли като мандатоносител.

Ива Митева, депутат от ПГ на "Има такъв народ": Моето лично мнение е, че трябваше да има правителство и да не се ходи на избори. Все пак аз съм една. Има цяла парламентарна група, аз не съм член на партията, казвала съм многократно. Обидно е това, което видяхме в петък, и мисля, че лидерът на партията реагира по този начин, за да защити всички народни представители от ИТН.

Цончо Ганев, депутат от ПГ на "Възраждане": Това, което направи ПП и неговите коалиционни партньори от БСП и от ДБ, беше да борят корупцията с корупция. Смятаме, че е късно, безвъзвратно закъсняло, връщането на мандата, трябва да бъде направено максимално бързо и да се пристъпи към избори.

И докато засега не е ясно колко още ще работи парламентът, депутати и експерти седнаха на масата за обсъждане на антикорупционното законодателство.

Петър Кьосев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната": Категорично имаше нужда от такова обсъждане и видно е от изказаните становища по време на обсъждането - общото и преобладаващото мнение е, че законопроекта е добър. Крайно време е да направим ефективен орган, който да се бори с корупцията.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: Първо - законопроектът, който са вносители от ПП, е един механичен сбор на правни норми без никаква взаимовръзка една с друга. Второ - текстовете според нас, ако се приемат в този вид са противоконституционни.

Атанас Славов, депутат от ПГ на "Демократична България": ГЕРБ изначално са против този законопроект. Целта му обаче е да оправи кашата, забъркана от все още действащия закон, в който по недопустим начин са смесени различни функции по оперативно издирвателна дейност, установяване на конфликт на интереси, прозрачност на имуществото. Новият законопроект решава поне една част от тези проблеми като създава и много важна възможност за осъществяване на разследване по дела за корупция

Ива Митева, депутат от ПГ на "Има такъв народ": Антикорупционният закон в този вид не трябва да се приема. По отношение на въвеждането фигурата на разследващият инспектор - там са страшно много проблемите и има съмнения за противоконституционност.

Антикорупционното законодателство се очаква да влезе за обсъждане в зала още тази седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец
Товарен влак дерайлира до гара Ботунец
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик
Волейболният шампион Хебър започна ремонт на зала "Васил Левски" в Пазарджик