НОВИНИ

Атина е под блокада на тракторите на недоволните фермери

атина блокада тракторите недоволните фермери
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 20.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Атина е под блокадата на тракторите днес. Тази вечер там се провеждат мащабни протестни митинги на недоволните фермери. Демонстранти пристигнаха в гръцката столица по суша и с фериботи от цялата страна. Блокирани са и много пътища в Гърция.

Днес е големият протест, както тук го наричат - Гнева на тракторите. Това е митинг на гръцките земеделци, които повече от месец са по пътищата и протестират. Трактори от различни райони са пред парламента, с десетки автобуси пристигнаха земеделци от цялата страна, с фериботи, има представители от всички гръцки острови. На място са и синдикатите, както и опозицията.

Христос, фермер: "Миналата година беше катастрофална за фермерите, не произведохме грозде, нито зехтин, произведохме малко памук, но той беше изкупен на безценица."

Първоначално започнаха някакви преговори с аграрния министър, но земеделците видяха, че от тези преговори няма никакъв резултат. Последва среща с премиера Кириакос Мицотакис и бяха направени някакви отстъпки в полза на фермерите, но те казаха, че това е капка в морето.

Исканията на фермерите преди всичко са за таван от 7 евроцента за цената на тока на киловатчас, а правителството им намали цената на 9 евроцента, което според тях отново е много скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без ДДС, искат пълно обезщетение на 100 процента на щетите от природни бедствия, защото правителството им даде недостатъчно средства.

И нещо много важно по отношение на европейската политика - гръцките фермери казаха, че искат да се преразгледа общата селскостопанска политика на ЕС и да се защитят местните производители по някакъв начин срещу тази евтина стока, която се внася от чужбина, а гръцката стока поради високите цени, данъци и разходи не е конкурентоспособна.

Автор: Катя Пеева, кор. на БНР в Атина

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри политически коментари след посещението на "Възраждане" в Русия
Остри политически коментари след посещението на "Възраждане" в Русия
Пуснаха от ареста шофьора, който пиян прегази 15-годишния Филип на столичната улица "Гурко"
Пуснаха от ареста шофьора, който пиян прегази 15-годишния Филип на столичната улица "Гурко"