Австралия заплашена от бум на самоубийствата

от БНТ , Източник: БГНЕС
12:45, 07.05.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света
австралия заплашена бум самоубийствата
Снимка: БГНЕС

Очаква се хиляди австралийци да отнемат живота си заради финансовия и психологически стрес след коронавирусната криза, което далеч ще надхвърли броя на смъртните случаи, причинени пряко от самата болест, предупредиха експерти.

Създаден от учени от университета в Сидни модел прогнозира допълнителни 750 до 1500 самоубийства годишно в продължение на до пет години в резултат на негативното въздействие на социалните и икономически ограничения, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Това би означавало скок до 50 процента на самоубийствата, които преди пандемията са около 3000 годишно.

Очаква се най-силно засегнати да бъдат младежите, заради закриването на учебни заведения и фалитите в туристическия бизнес и сферата на услугите, оставили милиони хора без работа.

"Знаем, че младите хора ще бъдат непропорционално засегнати от пандемията COVID-19 и мерките, които са необходими, за да се спре разпространението на това смъртоносно заболяване", казаха от Австралийската медицинска асоциация.

"Тези хора са уязвими от преживяването на психологическия и финансов стрес в краткосрочен и дългосрочен план“, заявиха от Асоциацията.

В отговор на доклада министърът на здравеопазването Грег Хънт заяви, че правителството ще инвестира допълнителни 500 милиона долара за финансиране на мерки за подобряване на психичното здраве като част от усилията за превенция на самоубийствата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Групата от 73 българи, недопуснати във Франция, излетя от Париж за София
Групата от 73 българи, недопуснати във Франция, излетя от Париж за София
Гори склад за строителни материали в Пловдив (Снимки)
Гори склад за строителни материали в Пловдив (Снимки)