НОВИНИ

Австрия затвори магазини и ресторанти заради католическия Великден

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:48, 03.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

През уикенда на католическия Великден, в някои провиниции на Австрия са в сила затегнати мерки против разпространението на коронавируса.

През уикенда на католическия Великден в района на Виена, Долна Австрия и Бургенланд няма да работят магазините с несъществени стоки, фризьорските и козметичните салони, зоопарковете и музеите. Носенето на маски FFP2 и на открито при струпване на хора е задължително.

"Мисля, че е добре, че трябва да носим маски на някои публични места, защото хората наистина се струпват. Смятам, че хората не ги е грижа много, че са твърде близо един до друг. Тук на площада пред "Свети Стефан" да носиш маска или две като мен е хубаво нещо", каза Герд Генсбишлер, жител на Виена.

На някои не им харесва друга определена мярка.

"Единственото, което не ми харесва във Виена, е че ресторантите трябва да затворят. Можехме да възприемем системата в Испания, където ресторантите работят до 6 часа. Тогава хората нямаше да се събират на ъгъла и да сядат заедно, ресторантите щяха да се възползват, а също и хората, които живеят в Австрия", каза Елизабет Вьос, пенсионерка от Виена.

За Виена забраните ще важат до 10 април. В сила остава вечерен час в цялата страна от 8 до 6 сутринта. През това време австрийците могат да напускат домовете си само при основателни причини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха рафтинг сезона по река Струма
Откриха рафтинг сезона по река Струма
Антъни Иванов записа три победи в първия ден на държавното
Антъни Иванов записа три победи в първия ден на държавното