НОВИНИ

Автомобилите вече са с екостикери - ще се намали ли замърсяването на въздуха?

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 04.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Екостикерите са добро решение, имайки предвид, че Европейският съюз е започнал наказателни процедури към България относно замърсения въздух и това е една от стъпките, която може да смекчи тези наказания. Това ще доведе до по-чист въздух в дните, в които има по-високо замърсяване и е една добра стъпка България да следва европейските примери, заяви в "Денят започва" автомобилният експерт Румен Дунев.

Всеки пункт сам преценява колко да вдигне цената, самият стикер оскъпява цената с 4 лева. Цената на прегледа не зависи само от стикера, коментира инж. Емил Панчев председател на СБА.

"Ако се направи една калкулация в дългосрочен план, един автомобил, който харчи по-малко, за десет години, само от разхода на гориво, той може да бъде "избит". В дългосрочен план новият автомобил би докарал на собствениците си много по-малко разходи. 17 - 19-годишни автомобили са най-използваните коли в България", допълни Румен Дунев.

Той подчерта, че новите автомобили не могат да покрият нормите, ако горивата не са качествени. Според него качеството на горивото има тенденция да се подобри, тъй като един чисто нов автомобил, зареден с некачествено гориво, не може да покрие изискванията, които са заложени. Той обясни, че автомобилите, които са с газова уредба, замърсяват по-малко.

"С чиповете, които са сложени в тези стикери, това е една дигитализация на автомобилния транспорт в България. Тази стъпка може да се надгради, в този чип да се вкарва още допълнителна информация, дали автомобилът има гражданска отговорност, да се вкарват всички разрешителни лицензии на товарните автомобили например", добави Румен Дунев.

Според инж. Емил Панчев въвеждането на екостикерите е в началото и омбудсманът Диана Ковачева засяга точно това, че остават много автомобили извън екостикера, като товарните автомобили, автобусите.

"Като цяло замърсяването на въздуха не зависи само от изгорелите газове. Целта на автомобилната администрация е да премахне възможността за манипулиране на годишния преглед. Всичко ще се предава автоматично. След 12 януари трябва всеки пункт да е вързан с автомобилната администрация", поясни инж. Емил Панчев.

Според Румен Дунев няма да може да има фиктивни прегледи, а това има голямо значение за пътната безопасност в България.

Инж. Панчев напомни, че към момента готовност за въвеждане на рестрикции за влизане в централната градска част има само в София.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След трагедията в Монтана: Как да се предотврати домашното насилие?
След трагедията в Монтана: Как да се предотврати домашното насилие?
За денонощие богатството на Илън Мъск се е увеличило с 32,6 милиарда долара
За денонощие богатството на Илън Мъск се е увеличило с 32,6 милиарда долара