НОВИНИ

Как бизнесът ще преодолее високите цени на тока?

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:39, 04.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Компенсаторни механизми заради растящите цени на тока поискаха от бизнеса, както и свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

"Предлагаме тази компенсация да я има, докато го има този драстичен скок в стойността на електрическата енергия, ние предвиждаме това да бъде до края на първото тримесечие на тази година, тоест до края на март", заяви в "Денят започва" председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

По думите му, ако компенсациите са справедливи, БСК ще призове своите членове - работодателите, да повишават доходите и да не увеличават цените.

"Таванът за енергийните разходи не компенсира в почти никаква степен свръхразходите за електрическа енергия. Ние предложихме 75% от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата енергия, определена от КЕВР, до средномесечната стойност на електрическата енергия на борсовия пазар да бъде компенсирана. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната криза и да ни доведе до сериозен икономически растеж", коментира още Добри Митрев.

Румен Радев се среща с работодателите заради цените на тока

Той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен ще има фалити на структуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската промишленост.

"Някои компании вече са на ръба. Има уволнени служители. Прекият диалог с българското правителство още не е започнал, което е проблем, ако има диалог - ще стигнем до правилните решения", допълни Добри Митрев.

По думите му целта е да се увеличават доходите на предприятията и да има справедлива социална система.

Бизнесът иска свикване на КСНС заради високите цени на тока

"КСНС е нещо крайно. Има достатъчно средства, трябва да бъдат разпределени към всички", добави Добри Митрев.

Той прогнозира, че ще се върви към намаляване на цената на електрическата енергия и поиска срещи с премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и енергийния министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалният министър: Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия
Социалният министър: Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия
Учениците се връщат в клас след коледната ваканция
Учениците се връщат в клас след коледната ваканция