НОВИНИ

"Аз съм българче" няма да отпадне от учебната програма

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:15, 16.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Всичко започна с публикация на онлайн медията "Свободна Европа" за демографската и мигрантската криза в България. В нея се посочва, че България няма работеща политика за интегриране на чужденците. Казва се, че за да е възможна интеграцията на мигрантите е нужна и промяна на образователната ни система. И още:

Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им.

След тези редове последваха стотици публикации в социалните мрежи от политици, общественици, журналисти, граждани в защита на стихотворението "Аз съм българче". Тези публикации твърдят, че според "Свободна Европа" стихотворението трябвало да се премахне от учебниците, а българчетата да започнели да се учат от децата на нелегалните мигранти. Днес от министерството на образованието и науката казаха, че никога и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на "Аз съм българче".

"Както досега стихотворението " Аз съм българче" е залегнало в учебната програма за първи клас и като очаквани резултаат се очаква от децата, първокласниците да рецитират това стихотворение. Това е било десетилетия наред в нашата образователна система, така ще продължи и за в бъдеще", каза проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Преди няколко месеца е приключил прегледът на учебните програми, включително и на тези за първи клас, каза още министър Цоков. Нито в крайните текстове, нито в обсъжданията са били коментирани промени, свързани със стихотворението. Колкото до децата на мигранти, които учат в нашите училища:

"И досега те са го изучавали. И досега в нашата образователна система има деца на чужди граждани, граждани от трети страни, мигранти, емигранти. Не е имало никакъв проблем, никакви сигнали в МОН от учители,че тези деца не са го изучавали. Напротив - те се включват и заедно със своите съученици изучават, рецитират стихотворението", уточни проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

От министерството призоваха политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви.

"Това мога да си го обясня може би с напрежението, което има в медиите, различните мнения на експерти и политици, но трябва да кажем, че българското образование не трябва да бъде заложник на тези различни идеи и становища", категоричен е просветният министър.

От образователното ни ведомство казаха още, че подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел: Инициативата "Три морета" е от стратегическа важност за Европа и света
Мария Габриел: Инициативата "Три морета" е от стратегическа важност за Европа и света
МВР: Обучението на полицаи единствено на входа на системата не е достатъчно
МВР: Обучението на полицаи единствено на входа на системата не е достатъчно