НОВИНИ

БАБХ спря продажбата на енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис от софийски магазин

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 01.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийни напитки и дъвки с вкус на канабис бяха иззети от магазин в центъра на София. Как са се озовали там и какъв може да бъде ефектът им върху здравето - в "Денят започва" коментира д-р Камен Николов - началник на отдел в Българската агенция по безопасност на храните.

Николов обясни, че продуктите са произведени в Чехия, която е страна членка на ЕС и заради това те са пристигнали у нас съвсем законно. В България обаче се прилага регламент, който не позволява влагането на CBD (канабидиол) в храни и добавки.

След проверката на Агенцията за безопасност на храните продуктите от софийския магазин са върнати на склада, който се намира в Пловдив и вероятно ще бъдат изпратени обратно на производителя в Чехия. Сигналът за случая е подаден след инцидента с децата, яли бисквитки с канбис в Плевен. Д-р Николов обясни още, че продуктите с канабис са рекламирани и в медии.

"Анализът показва, че има риск за здравето на потребителя и затова прилагаме пряко регламента. Има психотропен ефект и неблагоприятен ефект върху нервната система, най-вече за подрастващите".

Санкциите за продажба на такива продукти и за непсазване на закона за храните са доста високи - между 2000 и 4000 лв. при първо нарушение, каза още Николов.

"Търговците, някои умишлено, други може би поради незнание, са се заблудили и са ги взели за продан. И двете фирми в София проявиха разбиране и реагираха доста добре - спряха продажбата".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Програма - 01.08.2024 г.
Париж 2024: Програма - 01.08.2024 г.
Георги Дерменджиев: Трябва да отидем още по-далече
Георги Дерменджиев: Трябва да отидем още по-далече