НОВИНИ

Байдън обсъди ситуацията в Афганистан със Съвета за национална сигурност

байдън обсъди ситуацията афганистан съвета национална сигурност
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:46, 14.08.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис проведоха видеоконференция за ситуацията в Афганистан с представители на администрацията на Вашингтон, които наблюдават проблемите на националната сигурност, съобщи пред репортери представител на Белия дом.

„Президентът и вицепрезидентът проведоха видеоконференция тази сутрин с екипа за национална сигурност, за да обсъдят продължаващите усилия за намаляване на нашето цивилно присъствие в Афганистан, евакуиране на кандидати за специални имигрантски визи и наблюдение на ситуацията със сигурността в Афганистан“, каза служителят, цитиран от пресата на Белия дом.

Както се отбелязва в доклада, на срещата присъстваха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, шефът на Пентагона Лойд Остин, председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, помощникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, както и като съветника на държавния глава по въпросите на вътрешната сигурност Елизабет Шерууд-Рандал.

Американските власти обявиха намаляване на броя на служителите на посолството им в Кабул.

По време на евакуацията си американските войски ще осигурят безопасност. За това се очаква около 3000 военнослужещи временно да бъдат прехвърлени в афганистанската столица. В същото време Пентагонът очаква около 1000 военни да продължат да охраняват служителите на дипломатическата мисия, които остават в Кабул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките ни отстъпиха на Полша във втората контрола
Волейболистките ни отстъпиха на Полша във втората контрола
Ливърпул загатна за шампионски амбиции след победа на старта
Ливърпул загатна за шампионски амбиции след победа на старта