НОВИНИ

Байдън подписа бюджета за отбрана за 2022 г.

байдън подписа бюджета отбрана 2022
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:28, 27.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета за отбрана на страната за финансовата 2022 г. в размер на около 770 милиарда долара.

В изявление на Белия дом се казва, че „президентът е подписал закона” за насочване на финансовите средства за 2022 г. предимно за програмите на Министерството на отбраната и военното развитие, програмите за национална сигурност на Министерството на енергетиката на САЩ и програмите в областта на разузнаването”.

По-рано и двете камари на Конгреса на САЩ одобриха проектобюджета за отбрана на стойност от около 770 млрд. долара. Освен всичко останало, той съдържа и разпоредба за отпускането на 4 млрд. долара за програмата на европейската инициатива за сдържане, насочена срещу Русия. За военна помощ на Украйна се предлагаше да се отпуснат 300 млн. долара за и още 150 млн. долара да бъдат изразходени за „сътрудничество в областта на сигурността с балтийските държави“.

От съгласуваната версия на проекта по-рано бяха изключени инициативите за санкции срещу газопровода „Северен поток-2”, суверенния дълг на Русия и възможността за въвеждане на рестрикции срещу 35 руски граждани, включително министри, бизнесмени, обществени дейци и журналисти. Заради разногласията между републиканци и демократи проектът не беше приет и се наложи да се изработи нов, компромисен вариант на проектобюджета.

Съгласуваният документ предвижда удължаване на действащото от няколко години ограничение за сътрудничество между Пентагона и руското министерство на отбраната и забрана за използването на бюджетни средства за „извършване на каквито и да било действия, които биха признали суверенитета на Русия над Крим“.

Освен това бюджетът предвижда предоставяне на повече от 7 млрд. долара за програми, свързани с регионите на Индийския и Тихия океан. Проектът включваше и разпоредба за създаване на комисия за проучване на американската военна кампания в Афганистан и забрана за прехвърляне на средства и ресурси на Пентагона към радикалното движение Талибан.

През пролетта администрацията на президента Джо Байдън поиска 753 млрд. долара от контролирания от демократите Конгрес за нуждите на отбраната, като в хода на консултациите тази сума беше увеличена. Бюджетът за отбрана за финансовата 2021 г. е приблизително 740 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднали камъни затрудняват движението на пътя Пловдив - Лилково
Паднали камъни затрудняват движението на пътя Пловдив - Лилково
"Денят започва": Как вълната от ковид и новият вариант промениха пътуванията за празниците
"Денят започва": Как вълната от ковид и новият вариант промениха пътуванията за празниците