НОВИНИ

Байерн и Лион определят втория финалист в ШЛ

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:10, 19.08.2020
Чете се за: 02:45 мин.
Футбол
бйерн лион определят втория финалсит
Слушай новината

Ще продължи ли "баварската машина" да помита всички по пътя си или "хлапетата" на Руди Гарсия ще хвърлят още една бомба?

Пари Сен Жармен стана първия тим класирал се за финала в тазгодишното издание на Шампионската Лига. Сега те трепетно очакват да разберат кой ще бъде техния съперник.

Един срещу друг застават отборите на Байерн Мюнхен и Олимпик Лион във втория епизод на сблъсъка Германия-Франция.

На хартия предимството е за състава на "баварците", които са в умопомрачителна серия от 18 поредни победи в официални срещи. Последната среща, която те не спечелиха беше равенство срещу Лайпциг през февруари, а за последната им загуба трябва да се върнем чак до декември.

Разбира се за времетраенето на тази статистика помага и двумесечното прекъсване заради коронавируса, но въпреки това формата на Байерн е впечатляваща.

За това свидетелства и разгромният успех с 2:8 над Барселона преди по-малко седмица и не по-малко впечатляващото 4:1 над Челси.

Под ръководството на Ханс Флик, Роберт Левандовски и компания просто не спират да бележат. Любопитното за треньора е, че той има пръст в някои от най-гръмките победи на германския футбол в последните години.

В това число се включва онова 7:1 над Бразилия на Световното през 2014-та, което надали "кариоките" скоро ще забравят. Също така той беше помощник на Нико Ковач при успеха на Тотнъм със 7:2.

Именно хърватинът бе човекът, когото Флик замени на кормилото на "баварците" през ноември миналата година, след неубедителния старт на сезона.

Под ръководството на немския специалист, съставът от Мюнхен си върна облика, който феновете искат да виждат и не остави съмнения за това кой е най-добрият в Германия.

След триумфите в Бундеслигата и Купата на Страната сега играчите са устремени към требъл, който би бил втори за клуба след сезон 2012/13.

Техният безспорен лидер се казва Роберт Левандовски. Полякът прави изключителен сезон, в който до момента е отбелязал цели 54 гола, 14 от тях в ШЛ.

Това е със само три по-малко от рекордьора по този показател Кристиано Роналдо, който през сезон 2013/14 отбеляза впечатляващите 17 попадения в турнира.

За мнозина Левандовски е считан за най-добрият футболист в света през сезона и ако церемонията по връчване на "Златната топка" не бе отменена, то именно полският нападател е щял да грабне отличието.

Безспорно с него на предна линия, изглежда няма сила, която да се противопостави на "баварската машина".

На нейния път обаче се задава една от приятните изненади през този сезон в ШЛ - Олимпик Лион.

Отборът от едноименният град изпрати един, крайно неубедителен сезон във френската Лига 1 и приключи на разочароващото седмо място. Така през следващия сезон те няма да играят в евротурнирите.

Това разбира се може да се промени, ако "хлапетата" стигнат до "Ушатата". И ако преди две седмици подобно твърдение граничеше с немислимото, то днес ситуацията не е същата.

Когато на 7-ми август Руди Гарсия изведе тима си за реванша срещу Ювентус, едва ли някой се е мислел, че Мемфис Депай и съотборниците му изобщо ще продължат в турнира.

Вярно е, че имаха преднина от един гол, но от февруари насам "хлапетата" бяха изиграли всичко на всичко един официален мач. Това бе финала за Купата на Лигата на Франция, загубен след изпълнение на дузпи срещу ПСЖ.

Въпреки това, френският състав се пребори със "Старата госпожа" след минимална загуба с 1:2 като гост и благодарение на гола на чужд терен, продължи напред.

На 1/4 финала Лион се изправи срещу друг от фаворитите в надпреварата - Манчестър Сити. "Гражданите" очаквано контролираха играта и създадоха куп положения, но това просто не бе тяхната вечер.

"Хлапетата" от другата страна стигнаха до три попадения във вратата на Едерсон и след като допуснаха само едно, за втори път в историята си се класираха за полуфиналите на Шампионската Лига.

Играчът, от който ще се очаква най-много тази вечер се казва-Мемфис Депай. Откакто през януари 2017-та, нидерландецът пристигна във френския град, той възроди кариерата си. Вкарвайки на Ювентус, Депай се разписа в седми пореден двубой от ШЛ, така че това е от любимите му надпревари.

С подкрепата на Муса Дембеле, Гнали Коне и Усем Ауар, това ще бъдат четиримата, които ще създават трудности за Мануел Нойер и колегите му в отбрана.

В исторически план двата отбора са се срещали общо 8 пъти. Байерн са спечелили в 4 случая, докато Лион в два. Помежду си двата тима имат и едно равенство.

Любопитното е, че точно преди 10 години те отново играха на същата фаза като тогава "баварците" с общ резултат 4:0 продължиха към финала в Мадрид, където загубиха от Интер.

И двамата треньори ще могат да разчитат на почти всички основни футболисти. За Лион аут е малийският бранител Юсуф Коне, докато за Байерн под въпрос е Бенжамен Павар.

Битката за място във финала е тази вечер от 22 часа на стадион "Жозе Алваладе" в Лисабон.

Главен рефер на срещата ще бъде Антонио Матеу Лаос от Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Новини от миналото" на БНТ показва археологическите открития през 2020 година
"Новини от миналото" на БНТ показва археологическите открития през 2020 година
Европоходът на Лудогорец започва днес
Европоходът на Лудогорец започва днес