НОВИНИ

Байерн М почете Франц Бекенбауер на специална церемония на стадион "Алианц Арена"

С венци, положени в центъра на терена около голяма негова снимка, неговото семейство, приятели и фенове си взеха последно сбогом

Франц Бекенбауер
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:53, 19.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Франц Бекенбауер беше велик германец, който стана най-добрият посланик на страната си по света, каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на днешното възпоменание на бившия световен шампион на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.

Щайнмайер и канцлерът Олаф Шолц водеха дългия списък от присъстващи, който включваше и множество германски футболни легенди.

Легендата на Байерн Мюнхен, германския и световен футбол почина на 8 януари 2024 г. на 78-годишна възраст. Бекенбауер бе погребан в тесен семеен кръг миналия петък.

"Не знам дали ангелите горе в небето спортуват, но през последните няколко дни може би са чули този глас с баварски акцент, който казва "излезте и играйте футбол. Той беше известен по целия свят, много уважаван, идолизиран и обичан. За мнозина той беше модел за подражание, за всички нас той беше късмет. Ние се разделяме с един велик германец и като президент казвам "Благодаря ти, Франц Бекенбауер, благодаря ти за всичко", каза Щайнмайер в речта си.

С венци, положени в центъра на терена около голяма снимка на Бекенбауер, неговото семейство, приятели и фенове се сбогуваха емоционално с футболната легенда.

Бекенбауер помага за модернизирането на футбола и се превръща в олицетворение на следвоенния спортен успех на Германия. Той е капитан на родината си по време на триумфа с титлата на световното първенство през 1974 година на родна земя. Франц Бекенбауер спечели световната титла и като селекционер на Германия през 1990 година.

С Байерн той е три пъти европейски клубен шампион, четирикратен първенец на Германия, както и носител на световната титла на клубно ниво.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Касабов е изпълнил указанията на Търговския регистър за вписване като президент на БФС
Михаил Касабов е изпълнил указанията на Търговския регистър за вписване като президент на БФС
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане
Владимир Зографски преодоля квалификациите в Закопане