НОВИНИ

Байерн (Мюнхен) е новият носител на Суперкупата на Европа

bnt avatar logo
от БНТ
01:20, 25.09.2020
Чете се за: 02:37 мин.
Европейски футбол

Oтборът на Байерн (Мюнхен) победи тима на Севиля с 2:1 след продължения и за втори път в историята си спечели Суперкупата на Европа.

Редовното време на срещата завърши при резултат 1:1 , но в продълженията германците отбелязаха второ попадение и грабнаха трофея.

Испанците измъчиха отбора на Ханзи Флик, но опита на немския шампион се оказа решаващ.

Двата отбора пристигнаха в Будапеща с невероятни серии. Отборът на Байерн бе спечелил последните си 22 двубоя във всички състезания, а тимът на Севиля не беше побеждаван в 21 поредни срещи.

Днес на стадиона бяха допуснати зрители, което със сигурност повдигна настроението при футболистите, а зарадва и самите фенове.

Двубоят на стадион "Пушкаш Арена" започна очаквано с натиск от ,,баварците", като в играчите на испанския тим личеше нервност.

Отборът на Байерн владееше топката, но не създаваше положения пред вратата на ,,андалусиици".

Противно на играта, първото положение бе за отбора на Севиля в 11-та минута, като Ракитич овладя на гърди топката в наказателното поле и бе повален от Алаба.

Съдията Антъни Тейлър отсъди дузпа, която бе реализирана от Окампос и резултатът бе открит в 13-та минута.

Този гол активизира ,,баварците" и темпото в играта им се вдигна осезаемо. Скоростта по фланговете се засили и в 21-та минута символичните домакини стигнаха до първото си опасно положение.

Левандовски намери с остър пас Мюлер на границата на вратарското поле и германецът шутира, но ударът му бе спрян по невероятен начин от защитника Кунде, като топката излезе в ъглов удар.

Опасните атаки зачестиха и в 26-та минута Павар с много силен удар по диагонала опита да изравни резултата, но топката премина покрай дясната греда вратаря Буну.

Минути по-късно Левандовски се откъсна от отбраната на севилци и напредна с топката, като опита да прехвърли топката над Буну, но не успя да я вдигне достатъчно и вратаря спаси.

В 34-ата минута може би логичното се случи. Невероятна комбинация между играчите на Байерн завърши с гол.

Мюлер с невероятен външен фалц центрира към Левандовски,който по перфектен начин свали топката в наказателното поле на крака на Горецка, а той без забавяне разстреля вратаря и изравни резултата.

Минута по-късно топката се озова във вратата на Нойер за втори път, но голът бе отменен заради явна засада.

Докрая на полувремето темпото на игра спадна, като двата отбора не рискуваха много и се оттеглиха на почивка при равенство 1:1.

Още в 30-ата секунда на второто полувреме севилци направиха опасна атака, завършила с удар на Де Йонг, който беше спасен от опитния Нойер.

В 51-ата минута отново прекрасна комбинация между Мюлер и Левандовски завърши с гол на поляка, но след намеса на системата ВАР попадението беше отменено, поради засада на нападателя.

Германците продължиха да създават опасни положения пред вратата на Буну и в 63-ата минута Лерой Сане вкара топката в мрежата, но голът отново беше отменен.

Съдията отсъди нарушение на малко по-рано игралия с топката Левандовски, който задържа и събори Ескудеро.

Символичните домакини от Байерн търсеха пълния обрат, но пропуски направиха Алаба, Мюлер и Ернандес.

В 87-ата минута се откри невероятна възможност за Севиля.

Испанците организираха страхотна контра атака при която резервата Ен-Несири излезе абсолютно сам срещу Нойер, но немският страж отново показа световната си класа и изби топката в корнер.

Така двубоят остана нерешен в редовните си 90 минути и следваха две продължения от по 15 минути.

В началото на първото продължение отново Ен-Несири се озова в наказателното поле и стреля към вратата, но Нойер отби топката с крак, тя срещна страничната греда и вратарят успя да я избие напред.

В 98-ата минута на двубоя се появи Хави Мартинез, а 6 минути по-късно той се превърна в герой за отбора си.

Вратарят Буну не се намеси добре при удар на Алаба и топката отскочи към Мартинез, който беше на точното място и отбеляза след удар с глава.

Този гол на полузащитника ни върна към 2013-та година, когато отново той и отново в продълженията отбеляза попадение .

Докрая на второто 15 минутно продължение Севиля не успя да създаде нищо опасно пред вратата на "баварците" и така Байерн спечели за втори път Суперкупата на Европа в своята история.

Байерн (Мюнхен) - Севиля 2:1

голмайстори: 0:1 Окампос (13-дузпа), 1:1 Горецка (34), 2:1 Мартинес (104)

Съставите на двата отбора:

Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Павар, Кимих, Гнабри, Левандовски, Сане (70-Толисо), Горецка (99-Алфонсо Дейвис), Ернандес (99-Мартинес), Мюлер, Алаба (112-Боатенг)

Севиля: Буну, Окампос, Сусо (73-Гудел), Жордан (94-Франко Васкес), Де Йонг (56-Ел Несири), Ракитич (56-Торес), Кунде, Хесус Навас, Ескудеро, Диего Карлос, Фернандо

съдия: Антъни Тейлър

стадион: Пушкаш Арена (Будапеща)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево време
Предимно слънчево време
Голмайсторът Соу: Базел е голям отбор, но ние сме ЦСКА и място за отстъпление няма!
Голмайсторът Соу: Базел е голям отбор, но ние сме ЦСКА и място за отстъпление няма!