НОВИНИ

Българите най-малко подкрепят действията на ЕС спрямо Русия

bnt avatar logo
от Мария Колева
21:45, 11.07.2023
5262
Чете се за: 02:22 мин.
Общество
витошка скъпотия света
Слушай новината

Българите в най-малка степен от всички европейци подкрепят действията на ЕС спрямо Русия след инвазията в Украйна. Това показва проучване на Евробарометър във всички държави членки, направено през първата половина на юни.

Най-сериозно е разминаването в оценката за финансирането на покупката и доставката на военно оборудване за Украйна. Общата подкрепа в ЕС е 64%, в България е най-ниска - само 30%. Най-силна е подкрепата по този показател в Швеция, Португалия, Дания и Финландия - около и над 90 на сто. Преди година отново сме били на дъното в подкрепата за военна помощ за Украйна - отново с 30 на сто.

72% от европейците са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство, руски компании и физически лица. Най-сериозна е подкрепата в Португалия, Швеция, Ирландия, Дания и Полша. В България подкрепата за икономически санкции е едва 46%, като по-малка е единствено в Кипър. Спрямо миналата година промяната е незначителна - само с 2% повече.

Три четвърти от анкетираните от Евробарометър европейци подкрепят предоставянето на финансова помощ на Украйна. В България подкрепата е само 54%, като тук отново сме на последно място, заедно със Словакия. Швеция, Дания и Португалия са страните, които най-силно подкрепят предоставянето на финансова помощ за Киев.

88% от европейците подкрепят осигуряването на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната. В България този процент е 76, по-малка е подкрепата само в Румъния. На другия полюс са Латвия и Нидерландия - с 98% и Финландия, Малта и Португалия - с 97 на сто.

Съгласни с приемането на бежанци от войната са 86% от всички европейски граждани и 64% от българите - като по този показател също сме на последно място. Най-голяма е подкрепата в Нидерландия, Португалия и Швеция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Рим
Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Рим
ЦСКА с традиционен водосвет преди началото на новия сезон
ЦСКА с традиционен водосвет преди началото на новия сезон