Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България е избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 25.11.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Още
българия избрана член комитета световното наследство юнеско
Снимка: Архив
Слушай новината

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на 23-ата сесия на Общото събрание на държавите страни по Конвенцията за световното наследство, която се провежда в момента в Париж. Това е най-престижният орган на ЮНЕСКО, в който участват 21 държави.

Изборът на България е признание за активната работа на страната ни по програмите на ЮНЕСКО в областта на световното културно и природно наследство. Това е и резултат от усилията по издигането и събирането на подкрепа за българската кандидатура, за което основен принос имат Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от МВнР и посолството ни в Париж.

България е вписала в Списъка на световното наследство общо 10 културни и природни обекти с изключителна стойност за човечеството. Това са Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк Пирин, Биосферният резерват Сребърна и съвместно с други европейски държави, елементи от обекта „Старите букови гори в Европа”.

През 2022 г. Националната комисия за ЮНЕСКО планира редица събития, с които ще бъде отбелязана 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов отново обвини БФС в манипулация на клубовете
Димитър Бербатов отново обвини БФС в манипулация на клубовете
Цистерна избухна на магистрала край Загреб
Цистерна избухна на магистрала край Загреб