НОВИНИ

България е на предпоследно място по борба с корупцията в ЕС според индекса на "Прозрачност без граници"

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 31.01.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

България е поставена на 72-о място в Индекса за корупция за 2022 година на международната организация "Прозрачност без граници".

С индекс от 43 пункта, страната ни е предпоследна в Европейския съюз, след нас е Унгария. Все пак България се издига с 6 места в класацията, тъй като през 2021 г. е на 78-о място.

Докладът класира страните по скалата от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (ниско ниво на корупция).

Най-ниско ниво на корупция се отчита в Дания, като тази година тя получава 90 пункта. Следват Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада.

Тазгодишният индекс отбелязва застой в борбата с корупцията по света, става ясно от класацията на "Прозрачност без граници".

"Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде", посочва Делия Ферейра Рубио, директор на организацията.

Страните от Западна Европа, които през последното десетилетие заемат челните позиции, се задържат на едно място или отбелязват спад в борбата с корупцията. Неправомерните влияния във взимането на решения и проблемите с върховенството на закона продължават да подкопават ефективността на правителствата, посочват още от "Прозрачност без граници".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каули Оливейра ще продължи кариерата си в Бразилия
Каули Оливейра ще продължи кариерата си в Бразилия
Левски вкара четири гола в последната си контрола в Дубай
Левски вкара четири гола в последната си контрола в Дубай