НОВИНИ

БНБ вади от обращение стари банкноти с номинал 20 лева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:46, 31.01.2023
37383
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени от обращение от 1 февруари и вече няма да са законно средство за плащане. След тази дата банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лева от останалите емисии. Според статистиката на БНБ в момента има в обращение 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 млрд. лева.

За последната година откритите фалшиви банкноти по 20 лева са 448 броя.

Последната банкнота с номинал 20 лева

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лева е от 2020 година. Увеличени са мерките срещу фалшифициране. Добавен е допълнителен знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмната лента е с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение - изображение на орел и лъв. Има и цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на орден "За храброст", изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото "20".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст "БНБ 20" и с динамичен ефект "ветрило", променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст "БНБ 20" се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по казуса Nexo проведе заседание в парламента
Комисията по казуса Nexo проведе заседание в парламента
НАТО засилва партньорството си с Япония
НАТО засилва партньорството си с Япония