НОВИНИ

Ще има ли промени при застраховките за пътуване в чужбина?

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 31.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В НС се дискутират предложения за промени, свързани със "зелената карта" при пътуване в чужбина на автомобилните превозвачи. Едно от тях е застрахователите първо да изплащат нанесени щети, после да предявяват претенции, ако имат основание. Заради това се обмисля и цената на застраховката да се оскъпи двойно. Темата в "Денят започва" коментира Димитър Димитров от камарата на автомобилните превозвачи.

"Тези пари не се плащат директно на увреденото лице или на въпросните фирми - кореспонденти, ами седят като гаранция. Промените предвиждат едно плащане без необходимите доказателства, че на увреденото лице е платено. Отваря се една врата за изключително много измами. И към момента не е тайна, че към нашето бюро "Зелена карта" идват измами, които българските застрахователи в някои случаи са принудени на изплащат, но могат да предявяват претенции или да спрат изплащането", посочи той.

Проблемът е, че когато се извърши измама с такава застраховка, едва ли след две-три години, когато бъде осъдено, лицето ще може да върне парите, които е взело. Ставали са инциденти с български шофьори, когато те не са виновни, но са били принуждавани да признават вина, да подписват документи на езици, които не разбират и т.н., разказа Димитров.

"Много интересни неща се случиха в комисията по икономика, останах меко казано смутен. На първо четене излезе заместник-министърът на финансите и каза, че нашето национално бюро има определени проблеми и дължи над 30 и няколко милиона по различни претенции от чужбина. Дали всички са измами - едва ли, но нашето национално бюро дължи пари на другите бюра, когато се предявяват претенции за българско превозно средство, предизвикало ПТП в чужбина. Нашият председател излезе и каза, че тези задължения са намалени до 9 милиона, а сега са под 5 милиона, тоест проблемът е решен. Зам.-министърката каза: "ние имаме указание да решим проблема, а не да правим законодателни промени". В работната група пък се появява министърът на финансите, която казва: "ние сме съгласували текстове и ако не бъде приет текстът на МФ, няма да бъдем приети в еврозоната и Шенген".

Комисията по икономика беше бламирана заради липса на кворум, въпросът е да не се окажем заложници на политически сценарий, посочи още Димитър Димитров. Този проблем и двойното вдигане на полицата за "зелена карта" на превозвачите ще се отрази не само на тях, а и на всички обикновени шофьори, предупреди той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Язовир, захранващ пловдивско село, спешно се нуждае от почистване
Язовир, захранващ пловдивско село, спешно се нуждае от почистване
По зрителски сигнал: Нерегламентирано сметище край околовръстния път на Чирпан създава проблеми от години
По зрителски сигнал: Нерегламентирано сметище край околовръстния път на Чирпан създава проблеми от години