НОВИНИ

Водната криза в Омуртаг продължава - бавят се проучванията на най-близкия възможен водоизточник

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 31.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Водната криза в Омуртаг продължава. Проучванията от кой източник е възможно да се доведе вода, която да захрани града, се бавят и до днес. Като причина от фирмата, която трябва да извърши проучването, посочват застудяването.

И тази сутрин в Омуртаг има снежна покривка, но режимът на хората почти не се е променил: през деня има вода, вечерта - не. В града има както малки деца, така и болни хора. Жителите от години не си спомнят да е имало водоподаване през цялото денонощие и очакват среща с регионалния министър, за да научат за резултатите от обследването на язовир "Ястребино", от който може да се докара вода. Оказва се обаче, че проучването все още не е извършено.

Миналата неделя организацията "Вода за Омуртаг" е провела обществено обсъждане заедно с експерти и институции относно допълнителните източници вода за Омуртаг. обследването на основния източник - язовирът "Ястребино".

"Бяхме поканили фирмата, която отговаря за проучването на "Ястребино", но не присъстваха техни експерти. Призоваваме министър Шишков да съдейства на фирмата, тъй като ние оставаме с впечатлението, че тя изпитва затруднения да направи това проучване. От 22 декември досега то не е извършено, а допреди седмица времето беше прекрасно", посочи Магдалена Славова от "Вода за Омуртаг".

Екипът ни покани на разговор областния управител на Търговище, началника на ВиК-Търговище, но се отзова единствено началникът на дирекцията, която отговаря за Омуртаг.

"В момента се правят проучвания за проводимостта на водата и ВиК-Търговище правим всичко възможно за свършване на добра работа. През следващите месеци има вода през целия ден - от 5.00 ч. сутринта до 22.00 -.0023 часа през нощта", каза той.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Нерегламентирано сметище край околовръстния път на Чирпан създава проблеми от години
По зрителски сигнал: Нерегламентирано сметище край околовръстния път на Чирпан създава проблеми от години
"Питай експерта": Как да се отопляваме ефективно?
"Питай експерта": Как да се отопляваме ефективно?