НОВИНИ

Културните събития са поскъпнали най-много през последните месеци

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 30.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Култура
Слушай новината

Събитията в сектор "Култура и развлечение" у нас са поскъпнали най-много през последните месеци, показват данните на Националната статистика. В същото време се очаква ръст в цените на билетите в началото на предстоящия сезон.

Най-голямото поскъпване - от 8,5% - Националният статистически институт отчита при културата и развлечението. Но, когато погледнем по-внимателно как точно е изчислено това, виждаме, че освен представленията, в тази група попадат снимачната техника, която ползваме в свободното ни време, парите, които храчим за хоби като градинарството и дори за домашните ни любимци. Тук попадат и самолетните билети. Това донякъде обяснява данните, въпреки че почти всички цени на билетите са си същите.

"Цените на билетите са запазени от най-ниския и най-високия ценови диапазон като вътрешно - при средната цена на билетите се съобразяваме с това каква е постановката - дали е премиера, дали имаме гостуващи изпълнители и по този начин успяваме да покрием разходите", каза Христина Станева, зам.-директор на Националната опера и балет.

"Колкото по-добър е продуктът, толкова по-дълго време издържа. Издържа ли дълго време на сцената, значи той по някакъв начин се самоизплаща и остават средства за създаване на следващия продукт", заяви Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър "Николай Масалитинов"-Пловдив.

Заради инфлацията обаче от следващия сезон трябва да се готвим за увеличение. Творците не обичат да говорят за пари, когато стане дума за изкуство, но те са много важна част от темата за достъпа до култура.

За най-бедните или 20% от населението ходенето на театър или концерт остава непосилно.

"Тук трябва да обърнем внимание, че особено публичните институции или публичните финанси трябва да спазват разпоредби, които идват от българската Конституция до култура и изкуства, тоест социалният ефект трябва да се вижда и за тези домакинства с най-ниски доходи", каза д-р Диана Андреева - Попйорданова от Обсерватория по икономика на културата.

В данните има и добра новина - четем повече.

"Делът на закупуване на книги през 2021 г. бележи рекорд - 100 лв. на домакинство при 67 лв. през 2020 г.", каза д-р Диана Андреева - Попйорданова.

Експертите обясняват това и с въвеждането на по-ниско ДДС за книгите.

По темата работиха: Айше Сали, Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Тодоров: У дома и стените помагат
Владислав Тодоров: У дома и стените помагат
Дея спорт задмина Берое в класирането след обрат в Стара Загора
Дея спорт задмина Берое в класирането след обрат в Стара Загора