НОВИНИ

Сагата с разменените бебета в болница "Шейново" се пренася в съда

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:20, 30.01.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Сагата "Шейново" с разменените бебета се пренася в съда. Адвокатите на двете семейства не успяха да договорят размера на обезщетението, което болницата да изплати за този безпрецедентен случай. Родителите поискаха по 300 000 лв. заради нанесени морални щети. След като болницата отхвърли тази възможност - какво следва?

Законът не казва колко точно струват моралните щети от този порядък. И тук идва проблемът. Според адвокатите те струват точно 300 000 лева. По толкова за всяко семейство.

Тодор Мангъров, адвокат на едно от семействата: "Мъртво е за нея това дете вече. Така мога да се изразя. Затова считам, че тази сума не е много висока. Още повече, че тя трябва да покрие щетите не само на майката, а и на нейните най-близки, на другото ѝ дете".

Стоян Стойков, адвокат на едно от семействата: "Болницата по никакъв начин не се ангажира с това, което първоначално анонсираха, че ще платят доброволно, каквато и да е сума".

В "Шейново" са получили, обсъдили и отказали. Без да предложат друга сума.

Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново": "Съветът на директорите нямаше как да направи насрещно предложение или да покани за преговори, а реши, че ще отнесе спора евентуално в съда, ако бъде заявена съдебна претенция от страна на колегите".

Междувременно от болницата наели външен консултант, за да изчисли дали исканата сума е основателна, като разгледа 600 случая на лекарски грешки.

Мария Шаркова, външен консултант по случая: "Суми около 300 000 лева са присъждани изключително рядко. И то в много фрапиращи случаи. Говорим за смърт на малко дете или пък за много тежки увреждания, причинени на малки деца, които са довели до необратимо физическо увреждане на здравето им".

В съдебната история на България сума от 300 000 лева е присъждана. Но при смърт на дете. И въпреки че от болницата не намират основание да изплати общо 600 000 лева на двете семейства разговор за по-малка сума не са предлагали.

БНТ: Колко назад бихте отстъпили? Една сума, да кажем 50% от това, което сте поискали?

Тодор Мангъров, адвокат на едно от семействата: "Ами да, това е интересен въпрос. Със сигурност бихме отстъпили някакъв процент, но болницата очевидно не е склонна дори да даде възможност за преговори, така че според мен не е сега мястото на такъв въпрос. Иначе бихме отстъпили, защото един съдебен процес ще продължи най-малко две години. И повече може да продължи".

Нещо повече - ако след време българският съд не даде желаното обезщетение, адвокатите вече мислят план Б.

Тодор Мангъров, адвокат на едно от семействата: "Все пак има и съд в Страсбург, така че въпросът ще бъде насочен и натам, ако се наложи".

През това време всички замесени и децата - ще продължат да живеят в случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортираха със "Спартан" бебе на 19 дни, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
Транспортираха със "Спартан" бебе на 19 дни, нуждаещо се от спешна медицинска помощ
Кметът на Кърджали изпраща три писма до ММС
Кметът на Кърджали изпраща три писма до ММС