НОВИНИ

Събирани ли са подписи за референдум в училище във Варна?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:12, 30.01.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук предизвика вълна от противоположни мнения. В пост Костадинов описва как синът му събирал подписи за провеждането на референдум за запазване на българския лев. Защитавайки позицията си обаче, синът на партийния лидер влязъл в конфликт и се сбил със съученик, разказа с гордост Костадинов.

Малко по-късно, според официалната позиция на образователното министерство, стана ясно, че не е имало събиране на подписи в училището, не е имало и бой. Малко по-късно самият Костадин Костадинов заяви, че се бил пошегувал.

В поста си лидерът на "Възраждане" описва как заради скъсана бланка от подписката възникнал конфликт между сина му Тодор Костадинов и други ученици. Според информацията на политика се е стигнало и до размяна на шамари. Костадин Костадинов смята, че на тази публикация не бива да се обръща сериозно внимание.

"И ако сте видели внимателно, аз съм го написал и разказал с чувство за хумор. И това, което съм написал е с усмивки вътре. Нещо, което не видях и не прочетох в нито една от статиите. Напротив четох за побой. Аз наистина очаквах да прочета, че има намесени руски специални части и че е имало престрелка", казва той и допълва: "Аз възпитавам децата си, предполагам и вие ги възпитавате, когато някой насилник дойде при тях, те да му отвърнат".

Депутатката от "Демократична България" Кремена Кунева е сезирала за случилото се всички компетентни институции и се надява да се намесят.

"Може ли един политически лидер на парламентарно представена партия да си позволява да агитира и да одобрява насилие между деца? Това е скандално! Аз също имам контакт с едно от децата, което е било там. Те също са малко притеснени. Нека не ескалираме темата, нека не въвличаме децата, независимо дали пострадалите или тези, които са нападали", казва тя.

Според Кремена Кунева, подписката за референдума се е провеждала вътре в училище, което е недопустимо. Лидерът на "Възраждане" обаче твърди, че държавата прави пропаганда в училищата за въвеждане на еврото.

"Оказва се, че държавата ни прави всичко необходимо, за да пропагандира чужда валута в българските училища, но когато някой млад, пълнолетен българин реши да защитава българския лев в българско училище, това вече според него не е правилно. Напротив, и едното и другото е правилно", казва Костадинов.

От Министерството на образованието и науката заявиха, че след направената проверка не е установено да са събирани подписи срещу въвеждане на еврото на територията на училището, в което учи Тодор Костадинов. Няма информация и за бой между ученици. Директорът на училището е извикал сина на Костадинов на разговор, в който му е обърнато специално внимание, че законът не допуска в училище да се налагат идеологически доктрини и е забранена политическа и партийна дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Кърджали изпраща три писма до ММС
Кметът на Кърджали изпраща три писма до ММС
ПП и ДБ започват преговори за общо явяване на предстоящите избори
ПП и ДБ започват преговори за общо явяване на предстоящите избори