НОВИНИ

Момче с аутизъм с награди в церемонията спортист на Пазарджик за 2022 г.

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 30.01.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Момче с аутизъм спечели две престижни класации в церемонията за спортист на Пазарджик за 2022 година. 18-годишният Емил Кондев зае 5-ото място в генералното класиране наравно с останалите спортисти. Той обаче си тръгна с още една награда - тази на публиката, която го класира на първо място в онлайн анкета за най-добър спортист.

Постоянна терапия с психолог и логопед в комбинация със спорт е пътят, който превръща Емил Кондев от дете със специални образователни потребности, в европейски шампион по плуване, а постижението му дава квота за участие на предстоящите Спешъл Олимпикс в Берлин тази година.

Тодор Попов - кмет на Пазарджик: "Благодарение на водата и на правилния подход, от треньора, от семейството, от неговата майка, с която също много се гордеем, защото тя не се отказа, специална жена е и тя, Емил стигна до там да стане европейски шампион по плуване. Вижте какво нещо е живота, и когато се работи правилно, и когато попаднеш на подходящите хора и получиш подкрепа, можеш да стигнеш звездите. Браво, Емко, гордеем се с теб много".

Пътят на Емо и неговите родители е труден, но те искат да покажат, че да имаш дете с такава диагноза не е присъда. В това ни уверява неговата майка, която е психолог, занимаващ се с деца от аутистичния спектър.

Лилия Кондева - детски психолог и майка на Емил Кондев: "Аз бях щастлива и съм щастлива, че около мен има такива хора, и аз видях детето си. И ако не знаеш, че той има увреждане не можеш да разбереш, че има такова. Единствената разлика, че спортистите можеха да излязат и да говорят от свое име, а вместо Емил говори баща му. Така, че Емил стоя на сцената заедно с деца в норма, за мен считам, че това е най-голямото мое постижение, на треньорите, на общината, на всички, които са съпричастни с това ние наистина да интегрираме децата с проблем в развитието".

Преди 8 години с Емо започва интензивна работа младият специалист по адаптивно плуване Петър Георгиев.

Петър Георгиев - треньор по адаптивно плуване СК "Шампион": "8 години, ей така минаха. Не знам. На мен ми беше много голямо приключение през цялото време. Много неща учихме един от друг. Общо взето заедно пораснахме, така да се каже. Не е лесно, но пък е много забавно. Не знам, аз се опитвам да погледна на нещата винаги от не колко е трудно и не колко препятствия има по пътя, а се съсредоточавам върху някаква далечна цел и гледам, дори всеки път, да няма някакъв конкретен успех, гледам на там да ги водя".

Майката на Емо споделя, че още в началото е забелязала проблемите с Емо. За това не губи време и започва активна терапия с детето. За това и безценният ѝ съвет към родителите е да наблюдават детето си, и ако забележат дори и малък дефицит в поведението му, незабавно да се обърнат към специалист. Нека не се страхуват и срамуват, защото само така може да се променят и обществените нагласи към децата с дефицити.

Лилия Кондева - детски психолог и майка на Емил Кондев: "Отидете навсякъде. Започнете и се научете да обичате детето си. Такова, каквото и да е. Каквото го имате, такова ще го обичате. И ако го обичате, ако положите усилия, ще видите, а колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова повече шанс има към 7 години вашето дете да отиде на училище и да има шанс да се интегрира. Без значение как се казва кораба - Беда или Победа, никакво значение няма. От теб зависи на края как този кораб ще изплува".

Репортер: Мария Павлова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести на Орлов мост (СНИМКИ И ВИДЕО)
Арести на Орлов мост (СНИМКИ И ВИДЕО)
Славия загуби контролата си срещу Факел в Белек
Славия загуби контролата си срещу Факел в Белек